Băsescu: Voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia

Preşedintele Traian Băsescu i-a lăudat pe procurori, la bilanţul Ministerului Public pe 2011, mulţumindu-le pentru ce au făcut în ultimii doi ani. Cu toate acestea, şeful statului a spus că nu vede "lucrurile în roz" pentru că "succesele din ultimii doi-trei ani ale justiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani".
Romania TV
08 mart. 2012, 10:03
Băsescu: Voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia

„Mandatul doamnei Kovesi a fost un drum al speranţei românilor, într-o justiţie dreaptă şi eficientă. (…) Nu văd lucrurile în roz. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început. Succesele din ultimii doi-trei ani ale justiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani. Cei care gândesc să trăiască prin infracţiuni nu mai pot dormi liniştiţi. Acesta este stadiul la care suntem acum. Orice om politic, orice administrator, oprice grupare de crimă organizată trăieşte cu îngrijorăriri, iar îngrijorările vin din partrea dumneavoastră”, le-a spus Băsescu angajaţilor Ministerului Public.

Şeful statului a arătat că România este în stadiul în care „justiţia a atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile” şi nu vede „ce om politic ar mai putea pune mâna pe telefon să sune la un procuror sau judecător”.

„Vreau să mulţumesc pentru progresele făcute în ultimii ani. Vreau să vă asigur că, în continuare, dincolo de faptul că sunteţi protejaţi de lege, voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului şi vreau să vă spun aici, într-un spaţiu extrem de public, spre deosebire de ce auziţi la televizor, că sunt convins că nu există niciun procuror care să poată spună că preşedintele i-a dat vreo orientare spre un dosar sau altul”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că a temporizat numirile în funcţiile de adjuncţi şi şefi de secţii în DNA şi Parchetul General pentru ca magistraţii care vor fi numiţi în toamnă la conducerea acestora să îşi poată face echipe cu care să lucreze.

„Vreau să ştiţi că cei care vor fi numiţi la DNA şi Parchetul General vor avea posibilitatea să îşi facă o echipă cu care să ducă înainte evoluţiile pozitive din activitatea Parchetului General. Şi nu fac niciun secret din a vă spune că, aşa cum am mizat în ultimii şase ani pe continuitate şi la Parchetul General, şi la DNA, la fel voi miza în continuare pe continuitate”, a afirmat preşedintele.

El a arătat că nu există „niciun joc” legat de numirile în funcţiile de conducere ale Ministerului Public.

„Poate mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi de ce nu se fac numirile pe funcţii, numirile definitive la vârful Parchetului General, mă refer la zona de adjuncţi, de şefi de secţii. La DNA suntem în aceeaşi situaţie. Vreau să ştiţi foarte bine că nu există niciun joc, există doar o intenţie pe care eu am discutat-o şi cu procurorul general şi cu procurorul-şef Daniel Morar. Amândoi îşi termină mandatele, domnul procuror-şef Daniel Morar şi-a terminat mandatul, are o prelungire de şase luni dată de procurorul general. Doamna procuror general îşi va termina mandatul la sfârşitul lunii octombrie, dacă nu mă înşel. Ideea este că şi munca în Ministerul Public este tot o muncă de echipă, iar mie mi-a plăcut întotdeauna să lucrez în echipă şi din discuţiile cu dânşii şi dânşii au avut succes pentru că au avut o echipă. Am considerat că este bine să temporizez numirile în aşa fel încât cu schimbarea procurorului general acesta să poată propune ministrului Justiţiei, pe urmă CSM şi în sfârşit preşedintelui o echipă cu care să lucreze”, a explicat preşedintele.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Mandatul doamnei Kovesi a fost un drum al speranţei românilor într-o justiţie dreaptă şi eficientă. Îmi aduc aminte că desemnarea domanei Kovesi a corespuns cu începutul primului mandat când nimeni nu putea gândi că justiţia, prin toate structurile ei, vor ajunge vreodată mari personalităţi politice, persoane publice arhicunoscute prin bgăţia lor. Iată că Ministerul Public a probat că atunci când există o îmbunătăţire a legislaţiei şi când nu există influenţa politicului îşi poate face treaba foarte bine în slujba legii.

Nu văd lucrurile în roz. Ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început pentru că succesele din ultimii doi-trei ani ale justtiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani.

Cei care gândesc să trăiască prin infracţiuni nu mai pot dormi liniştiţi. Acesta este stadiul la care suntem acum. Orice om politic, orice administrator, oprice grupare de crimîă organizată trăieşte cu îngrijorăriri, iar îngrijorările vin din partrea dumneavoastră.

Aţi deprins gustul libertăţii de a fi procuror sau judecător. A fost cea mai marea teamă a mea: dacă se va putea transmite sentimentul independenţei reale.

România este într-un stadiu la care putem spune că justiţia a atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile. Nu văd ce om politic ar mai putea pune mâna pe telefon să sune la un procuror sau judecător.

Aveţi o muncă plină de riscuri de consum nervos, de presiune publică pentru că oamenii vor ca infractorii să fie pedepsiţi.

Mulţi vă întrebaţi de ce nu se fac numirile pe funcţii la vârful Parchetului General, la adjuncţi, la şefi de secţii. Nu există niciun joc , ci doar o intenţie pe care am discutat-o şi cu procurorul general şi cu Daniel Morar. Ideea este că şi munca în Ministerul Public este tot o muncă de echipă. Am considerat că este bine să temporizez numirile pentru ca odată cu schimbarea procurorului general acesta să poată propune o echipă cu care să lucreze. Lucru valabil şi la DNA şi la Parchetul General.

Aşa cum am mizat pe continuitate în ultimii şase ani, la fel voi miza şi în continuare pe continuitate.

Avem o bătălie cu MCV. Este extrem de important pentru că are şi efecte negatice, de exemplu blocarea aderării României la Schengen, dar MCV-ul vine şi trece. Extrem de important este ceea ce se întâmplă: o justiţie care lcurează în folosul românilor. În orice cercetare sociologică, încrederea în justiţie depăşeşte politicul. Ce-i drept, politicul nu-i prea sus.

Am apreciat faptul că în ultimul timp chiar dv, procurorii nu aţi mai avut menajamente faţă de colegii dv sau faţă de judecători corupţi. Avem un corp de magistraţi oneşti, dar ca orice pădure, mai are şi copacul uscat. Faptul că faceţi curăţenie şi în interiorul sistemului dă încredere.

În ultimul an, activitatea de a recupera prejudiciile produse a devenit o prioritate a magistraţilor şi acest lucru este esenţial. Cred că şi activitatea de recuperare a daunelor este senţială şi trebuie să devină o cmponentă de zi cu zi. Vreau să mulţumesc pentru progresele făcute în ultimii ani. Dincolo de protecţia legii, eu voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului.

Spre deosebire de ce auziţi la televizor, nu există vreun procuror care să poată spune că preşedintele i-a dat o orientare la un dosar sau altul.

 

 

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Muzeul Județean Buzău Anulează Programul „Weekenduri la Măgura” din Cauza Prezenței unui Urs
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!