„Înainte de alegeri, toate guvernele (din România – n.r.) au mai inventat nişte facilităţi pentru populaţie care au fost destinate să mituiască votanţii în preajma alegerilor şi să se utilizeze banii publici pentru a se câştiga voturi. Aici vreau să fiu foarte sincer şi direct chiar dacă voi supăra pe cineva: România a descoperit această practică în ultimii cinci ani. În Europa civilizată se practică de mult, iar acum şi Europa civilizată plăteşte factura acestui mod de a face politică cu bani publici”, a spus Băsescu, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, şeful statului a apreciat că cele 54 de programe naţionale de protecţie socială costă 19 miliarde de lei anual, el precizând că prin legea care reduce numărul acestora la nouă se va face o alocare corectă a resurselor.
„În ceea ce priveşte reforma sistemelor de protecţie socială, azi România are 54 de programe naţionale care vizează acordarea de asistenţă socială, programe care costă 19 miliarde de lei anual. Slavă Domnului, ieri a trecut prin Parlament şi legea care reduce numărul de programe naţionale la 9 de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social al celor care într-adevăr au nevoie”, a spus Băsescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, Legea asistenţei sociale, deputaţii opoziţiei neexprimându-şi votul.
Băsescu a mai precizat că responsabilitatea cu care sindicatele au tratat schimbarea profundă a Codului Muncii, care „a liberalizat piaţa forţei de muncă şi a scos la suprafaţă munca la negru”.
„Deşi au existat proteste sindicale, anul trecut, odată cu dezbaterea în Parlament a noului Cod al Muncii, apreciez responsabilitatea cu care sindicatele din România au tratat această schimbare profundă a Codului Muncii”, a declarat Traian Băsescu.
El a precizat că noul Cod al Muncii liberalizează piaţa forţei de muncă, pe de o parte, şi scoate la suprafaţă munca la negru, pe de altă parte.
„Ştiţi foarte bine că s-a introdus pedeapsa penală pentru cei care utilizează mai mult de cinci muncitori la negru. Deci, chiar reacţia pieţei la noul Cod al Muncii, prin care au fost scoase la suprafaţă şi au devenit vizibile mai bine de un milion de contracte de muncă, a arătat că nu am greşit prin adoptarea noului Cod al Muncii”, a mai spus şeful statului.