„Anul acesta s-au produs câteva evenimente: a crescut salariul în sectorul bugetar, au crescut poensiile cu 12%, a crescut salariul mediu la 1450 de lei. Rezultatele: a crescut preţul la combustibil, la energie electrică şi gaze, la alimente. S-a produs o diminuare masivă a investiţiilor din bugetul de stat, deficit bugetar în creştere, investiţii greenfield doar 78 de milioane de euro.
Companiile activând într-un mediu fiscal incert.
În actualul mediu fiscal se raportează creştere economică masivă şi e reală. Şi nu provine numai din consum. Dar în aceste condiţii mă întreb de ce modificăm Codul Fiscal la 1 ianuarie atâta timp cât el stimulează creşterea ec.
Prin scoaterea taxei de mediu, Ro s-a umplut de rable.
Programul Dragnea-Vâlcov va duce ţara într-o situaţie extrem de dificilă şi cred că urm lucruri ar trebui făcute anul viitor: îngheţarea oricărei creşteri de cheltuieli şi trecerea la un program de reduceri a cheltuielilor bugetare.
Ar trebui îngheţate angajările în administraţia locală şi centrală, ar trebui suspendată aplicarea noii legi a salarizării, ar trebui desfiinţate pensiile speciale, ar trebui suspendată plata tichetelor de vacanţă, ar trebui suspendată creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, ar trebui suspendată reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, ar trebui interzisă angajarea pensionarilor în aceleaşi instituţii din care s-au pensionat. Iată o economie care ar genera circa 10 mil de lei în bugetul de stat.
Până în martie, când se redeschide sezonul de construcţii, ar trebui aprobate contractele pentru autostrăzi. Ar trebui finalizate şi atribuite contractele de ach publice pentru reabilitarea căilor ferate. Cu banii economisiţi vor trebui executate lucrări de finaşizare a viaductelor şi podurilor lăsate de izbelişte prin contractul Bechtel.
Şi pentru că domnul Daea tot plimbă oaia prin toată patria, i-aş sugera să finalizeze contractele pentru apă curentă şi canale în 150 de comune.
(…)
Ar trebui să crească alocaţiile bugetare pentru sănătate şi educaţie, ar trebui deblocat procesul de obţinere a cetăţeniei române, ar trebui rezolvată urgent criza lemnului de foc. În pădurile din România sunt 1.4 milioane de metri cubi de arbori căzuţi din cauza intemperiilor care nu sunt scoase din pădure şi populaţia îngheaţă.
Nu în ultimul rând, aş da prioritate modificării Codurilor, fie că vorbim de cele două penale sau cele comerciale, în baza hotărârilor CCR.
De asemenea, prioritate aş da introducerii directivei UE care vizează respectarea drepturilor fundamentale în justiţie şi care are ca termen de implementare 1 aprilie 2018.
Aş face modif legilor justiţiei prin procedură normală, nu printr-o comisie specială. De asemenea, nu putem vb de modif legilor justiţiei şi de scoaterea în afara CSM a Inspecţiei Judiciare fără să avem legea nouă a Inspecţiei Judiciare pe masă.
Pentru că am convingerea că această moţiune de cenzură are şanse să treacă, aş vrea să vă propun şi următorul premier: Siegfried Mureşan.”, a spus Băsescu în discursul său.