‘Orice acţiune nu va duce decât la o destabilizare şi mai mare a regiunii’, a avertizat Al-Assad, în timpul primirii la Damasc a lui Ali Akbar Velayati, consilierului ghidului suprem iranian Ali Khamenei, potrivit conturilor preşedinţiei siriene pe reţelele sociale.
Un presupus atac chimic, comis sâmbăta trecută la Douma, ultimul bastion al rebelilor în Ghouta orientală, a fost atribuit regimului de către echipele de salvare venite la faţa locului, care invocă zeci de morţi.
Regimul sirian şi aliaţii săi, Rusia şi Iran, au negat orice fel de atac chimic la Douma, însă SUA au confirmat producerea unui astfel de incident, acuzând regimul şi ameninţând cu o ripostă în Siria.
La întâlnirea de la Damasc, Al-Assad şi emisarul iranian au apreciat că ‘ameninţările anumitor ţări occidentale cu o agresiune împotriva Siriei se bazează pe minciunile pe care le-au creat ele însele, împreună cu agenţii lor, grupările teroriste, după eliberarea Ghoutei orientale’, conform preşedinţiei siriene.
‘Cu fiecare victorie obţinută pe teren, unele state occidentale îşi ridică vocea şi acţiunile se intensifică într-o încercare de a schimba cursul evenimentelor… aceste voci şi orice acţiune posibilă nu vor duce decât la o creştere a instabilităţii în regiune, ameninţând pacea internaţională şi securitatea’, a afirmat preşedintele sirian.
După o ofensivă distrugătoare lansată la mijlocul lunii februarie de către regimul sirian cu sprijinul Moscovei, grupările rebele din Ghouta au acceptat acorduri de evacuare negociate cu Rusia şi au părăsit sectorul, aceasta reprezentând o nouă victorie pentru regim în războiul cu care se confruntă Siria din 2011.
Franţa are dovada că guvernul sirian a folosit arme chimice săptămâna trecută în oraşul controlat de rebeli Douma, lângă Damasc, a dat asigurări joi preşedintele francez Emmanuel Macron în timpul unui interviu televizat, relatează AFP şi dpa.
‘Avem dovada că săptămâna trecută….au fost folosite arme chimice, cel puţin clor, şi că ele au fost folosite de regimul Bashar al-Assad’, a declarat şeful statului francez la postul de televiziune TF1.
Totodată, Emanuel Macron a afirmat că Franţa va lua decizii ‘la momentul oportun’, în coordonare cu Statele Unite, cu privire la eventuale represalii la presupusul atac chimic lansat de regimul sirian.
‘Vom lua decizii la momentul oportun, atunci când vom considera că cel mai util şi cel mai eficient’, a declarat Macron, după ce marţi a afirmat că va face un anunţ ‘în zilele următoare’.
Întrebat dacă instalaţiile de arme chimice din Siria ar putea fi ţinta unor eventuale lovituri aeriene, Macron a răspuns: ‘Atunci vom decide şi va trebui să verificăm toate informaţiile’.
Germania se aşteaptă să fie consultată înainte ca vreunul din aliaţii occidentali să întreprindă un atac împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat joi ministrul german de externe Heiko Maas, explicând că aliaţii occidentali trebuie să aibă o poziţie comună în această privinţă, transmite Reuters.
‘Este important, în acelaşi timp, să fie menţinută presiunea asupra Rusiei’, le-a declarat Maas reporterilor la Dublin, după întâlnirea cu omologul său irlandez, Simon Coveney. ‘Dacă vrem să facem acest lucru, noi, partenerii occidentali, nu putem avea abordări divergente’, a subliniat ministrul german.
‘Trebuie să ne armonizăm acţiunile şi, dacă ţări individuale întreprind o acţiune anume, m-aş aştepta ca ele să consulte guvernul german’, a afirmat Maas.
În opinia sa, ‘este iluzoriu să se creadă că poţi creşte presiunea asupra cuiva fără să te asiguri că toată comunitatea occidentală vorbeşte cu o singură voce’. ‘Cred că este extrem de important’, a subliniat Heiko Maas.
Un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presupusul atac chimic de la 7 aprilie din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea legată erodarea capacităţii comunităţii internaţionale de a interzice folosirea armelor chimice.
În ce-l priveşte, preşedintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia că ‘rachetele vor veni’ ca răspuns la atacul atribuit forţelor siriene, în care ar fi murit zeci de oameni, şi a criticat Moscova pentru sprijinul acordat lui Assad.
Guvernul britanic se reuneşte joi pentru a lua în discuţie dacă Londra se va alătura Statelor Unite şi Franţei într-un posibil atac militar în Siria, ce riscă să aducă forţele occidentale în confruntare directă cu cele ruse.
Patruzeci şi trei de persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă asupra oraşului sirian Douma, potrivit Căştilor Albe, organizaţie de salvatori-voluntari sirieni aflaţi în zona rebelă şi care a denunţat prima acest atac. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că cei 500 de pacienţi care au primit îngrijiri medicale după atac au prezentat simptome ale expunerii la substanţe chimice toxice.