Prețurile alimentelor au atins niveluri record în România, însă campionul costurilor nesimțite este Aeroportul Otopeni. Oamenii care au mâncat cel puțin o dată în aeroport s-au plâns de prețurile mult prea mari la alimente și băutură.
Călătorii au ajuns să dea pe un sandviș cu salam și cașcaval sau pe o simplă felie de pizza între 26 și 43 de lei.
Oamenii sunt siderați de prețurile exagerate de pe aeroport însă ce i-a revoltat și mai tare este faptul că cei care au nevoie de apă trebuie să scoată din buzunar 26 de lei pentru o sticlă de 0,5 litri, de zece ori mai multți bani decât ar da într-un magazin normal.
Nici produsele de patiserie nu sunt la prețuri tocmai avantajoase. De exemplu, un croissant cu unt costă pe Aeroportul Otopeni în jur de 14 lei, asta în timp ce un melc cu vanilie poate să coste și 15 lei.
Prețurile la alimente continuă să crească într-un ritm alarmant în România. Românii plătesc cu 30-50% mai mult pe alimente, asta deși prețul materiilor prime nu justifică creșterile de pe piață.
Retailerii recunosc că la mijloc este și speculă, dar susțin că producătorii se tem că în viitor nu vor avea anumite materii prime și încearcă să capitalizeze de acum.
În așteptarea unei crize alimentare, marii retaileri scumpesc produsele preventiv, dar întrebarea firească pe care fiecare român și-o pune este ce se va întâmpla în momentul în care această criză alimentară va fi una reală? Dacă prețurile au sărit în aer acum, când nu se justifică, care vor fi creșterile când scumpirile vor avea și o bază reală?
„Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată“, a declarat recent, Ioan Stânea, fondatorul Pan Food, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de dulciuri, potrivit Ziarul Financiar.