Bătaie de joc cu distribuirea testelor de salivă „la pachet” în şcoli. Mai multe școli din România au primit joi primele teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi fără instrucțiuni de utilizare individuale. Mai mult, în şcoli au ajuns pungi cu câte 25 sau 50 de bucăţi din fiecare element al testului de salivă care trebuie asamblate si ambalate de către profesori, parinţi sau reprezentanţi desemnaţi ai şcolilor.
Modul în care se face distribuirea acestor teste nu este igienic, steril susţin părinţii.
„Din grija și modul cum sunt livrate puteți înțelege și ce rezultate vor ieși după!!!
Un simplu caz rezultat pozitiv are urmările sale bine știute, mă întreb medicii sau specialiștii lui pește care dau sfaturi dar nu-și arată fața, li se pare normal, aceste teste nu ar trebui să fie individual sigilate și acest lucru fiind făcut într-un mediu steril?”, spune un părinte pe un grup de părinţi, pe Facebook.
„La școala fiului meu au fost distribuite testele se salivă părinților -1 părinte de la fiecare clasă. Eu am fost să iau 62 de teste: 2 cutii de câte 25 și alte 12 teste puse CU MÂNA GOALĂ într-o punguta. Ce vedeți în poză este mâna mea cu mănușă… încercând să trimit părinților poze cu ce am primit. Eu trebuie sa manevrez 62 de teste, să le distribui în punguțe și să le dau părinților sub semnătură. Eu știu cum sa le manevrez pentru că face parte din meseria mea, dar in curtea școlii se împărțeau deja între parinti..din mână în mână…puse în șervețele, în buzunare…
Pipetele, capacele de picurare, recipientele cu soluție și hârtiile de colectare sunt atinse CU MÂNA GOALĂ de către secretare, părintele care le ia pentru toată clasa, părintele care le preia pentru copilul propriu…..
Și astea ar trebui să fie testele de încredere???? Dacă secretara e pozitivă și a strănutat ieri în mâna cu care distribuia totul în pungi pentru toată școala? Dacă părinții care preiau pentru toată clasa sunt pozitivi???? Credeți că le aranjează cineva cum fac eu- sterilizand totul cât de mult pot, cu mască, cu mănuși??? (Și evident că tot nu simt că este suficient de curat- nu se pune problema de steril- pentru că le fac pe o masă la mine în sufragerie….)
Cum sa dai, bai băiatule, teste la bax???? În care univers vă bazați voi pe ele???”, spune mama unui elev care este şi biolog în laborator de biologie moleculară.
Sorin Cîmpeanu: Asamblarea unui set care conţine două teste de salivă poate fi realizată într-un minut. Şi în alte ţări s-a folosit livrarea în formă comună
Dacă iniţial, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Româniatv.net, că „absenta ambalajului individual al testelor este intr-adevăr o problema, alături de multe altele”, ulterior ministrul Educaţiei a declarat la Digi 24 că toate ţările au avut această problemă cu testele de salivă care nu erau asamblate.
„Conform discuţiile cu IGSU, care a realizat contractarea şi livrarea acestor teste, am fost informat la Ministerul Educaţiei că această modalitate de livrare în formă comună, cutii de 25 şi 50 de teste s-a făcut pe parcursul întregii perioade către toate ţările europene care au avut la rândul lor această problemă. E drept, la un nivel mai scăzut deoarece în multe ţări testarea s-a putut organiza în şcoli”, a declarat ministrul Educaţiei.
Întrebat cine se va ocupa de asamblarea kiturilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Îmi place să cred că Ministerul Sănătăţii, care a promovat deja şi e publicată în Monitorul Oficial instrucţiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, în condiţiile în care s-a ştiut ce tipuri de teste au fost achiziţionate, se va implica şi pentru ca personalul medical din şcoli, acolo unde există, să se implice în această modalitate de testare şi de distribuţie”.
Sorin Cîmpeanu a precizat că un set cu două teste se poate asambla într-un minut.