Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Luminiţa Nemeş, a declarat vineri, în cadrul şedinţei lunare de Colegiu Prefectural, că este nevoie de revizuirea Codului Muncii pentru stabilirea unui prag minim în cazul acestui spor, dar şi altor prevederi ce vizează piaţa muncii, scrie Agerpres.
Luminiţa Nemeş a precizat vineri, în cadrul şedinţei lunare de Colegiu Prefectural, că ar fi necesară introducerea în legislaţie a unui prag minim pentru sporul menţionat.
„În ceea ce priveşte repausul săptămânal, Codul Muncii prevede acordarea unui spor la salariu pentru persoanele care desfăşoară activitate sâmbăta şi duminica, am solicitat Inspecţiei Muncii să se aibă în vedere o treaptă minimă de la care să pornească acest spor, pentru că el nu este specificat. Este vorba de un spor. În controalele pe care le-am făcut am dispus măsuri acolo unde nu s-a acordat acel spor. Rezultatul a fost următorul: acordarea sporului pentru cei care lucrează sămbătă şi duminică de un leu. Nu pot să caracterizez acest lucru, dar nici nu pot să spun că nu sunt în legalitate, ceea ce este jenant”, a afirmat directoarea ITM.
Directorul ITM Sălaj a adăugat că ar trebui clarificată şi noţiunea de ‘unitate de alimentaţie publică’, pentru că multe unităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă au activitate în zilele de sărbătoare legală pe un considerent eronat: că sunt unităţi de alimentaţie publică.
ITM Sălaj a identificat în 2013 un total de 144 persoane care munceau fără forme legale de angajare la 66 de angajatori, aplicând totodată 67 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal.
La sfârşitul anului 2013 numărul angajatorilor activi din judeţ era de 4.299, iar numărul de contracte de muncă active era 45.772.
Citeşte şi PRIME AMEŢITOARE la Romgaz: vacanţe de lux în destinaţii exotice şi 20 de sporuri la salariu