„Au avut loc altercaţii în cursul marşului. Au fost aprinse dispozitive pirotehnice şi au fost aruncate obiecte în direcţia forţelor de intervenţie. A trebuit să folosim gloanţe de cauciuc”, a indicat într-un mesaj pe Twitter poliţia cantonală din capitala Elveţiei.
Săptămâna trecută, de asemenea la Berna, mai mulţi manifestanţi au încercat să treacă peste gardul instalat pentru a proteja Palatul Federal, sediul guvernului şi parlamentului. Poliţia a folosit un tun cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze iritante.
🚨 BREAKING – Switzerland: The police are cracking down with water cannons, rubber bullets and tear gas on the protest against the health pass which is taking place this evening in the streets of Bern.
Subscribe to @WW3INFO ⚡⚔⚡ pic.twitter.com/9PvEmgtKdu
— ⚓️ Lannie (@lannie1963) September 23, 2021
În pofida apelurilor de a nu manifesta din partea unor grupuri de cetăţeni care se opun măsurilor sanitare, aproape o mie de persoane s-au adunat, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse.
În aşteptarea acestui marş, forţele de securitate s-au mobilizat puternic. Piaţa Federală, unde se află Palatul Federal, a fost, de asemenea, înconjurată de poliţie.
Manifestanţii s-au apropiat însă şi au pus flori pe bariere.
„Participanţii la procesiune au încercat să treacă peste baricadă pentru a ajunge la Palatul Federal (…). Au aruncat cu diverse lucruri asupra poliţiei”, au precizat forţele de ordine într-un alt tweet.
În timpul marşului, ei au scandat „Libertate!”. „Toţi împreună pentru libertate!”, s-a putut citi pe o pancartă, în timp ce multe persoane au fluturat drapelul elveţian.
Riot police shoot rubber bullets at anti-health pass protesters in #Bern, #Switzerland, authorities banning public demonstrations
Thousands of Swiss residents have taken to the streets throughout Sept protesting the country’s mandatory health pass pic.twitter.com/rVUXyQJqbx
— 🇨𝐲𝐛𝐞𝐫🇻𝐢𝐩𝐞𝐫™☢️ ͬ ͤ ᷮ ͦ ͬ ͭ ᷤ (@Kaala_Nag) September 23, 2021
Recent, Elveţia şi-a înăsprit măsurile împotriva COVID-19, extinzând, începând cu 13 septembrie, obligaţia certificatului sanitar pentru a intra într-un restaurant sau într-un bar, dar şi pentru a vedea o expoziţie, un film sau un eveniment sportiv în interior.
Certificatul poate fi obţinut fie prin dovada vaccinării sau imunizării, fie printr-un test PCR sau antigen negativ.
Aceste măsuri sunt nepopulare în rândul unei părţi a populaţiei şi manifestaţiile – deşi rare în Elveţia – se înmulţesc.
Potrivit datelor raportate de Oficiul federal al Sănătăţii, numai 54,38% din populaţia eligibilă este complet vaccinată, mult mai puţin decât în alte ţări europene. Aproximativ 10.600 de persoane au murit de COVID-19 în Elveţia, o ţară cu circa 8,6 milioane de locuitori.