„Nefiind alegeri în două tururi, situația e un pic mai complicată. E avantajat primarul în funcție. Al doilea lucru, oarecum un dezavantaj, este că PSD nu a avut niciodată un concurent pe electoratul de stânga, el aproape întotdeauna a concentrat voturile alegătorilor de stânga. În timp ce în dreapta spectrului politic a existat o competiție, au fost mai mulți candidați„, a declarat Ludovic Orban la Adevărul Live, citat de Agerpres.
În plus, a subliniat liberalul, electoratul de dreapta este mai puțin interesat de alegeri decât electoratul de stânga.
El a precizat că nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre decizia sa, dar că liderii PNL știau de intenția sa de a candida.
Potrivit lui Orban, procedura de desemnare a candidatului PNL nu e 100% obiectivă, însă a adăugat că nu îi privește ca pe niște adversari pe colegii înscriși în aceeași competiție.
„Bucureștiul are nevoie de o viziune unitară. Nu poate o primărie de sector să aibă o altă strategie de dezvoltare decât cea de la Consiliul General al Municipiului București”, a subliniat Ludovic Orban.
În ceea ce priveşte declaraţiile lui Vasile Blaga potrivit cărora viitorul candidat al PNL pentru Capitală ar trebuie să aibă profilul lui Klaus Iohannis, Orban a spus: „ Nu ştiu dacă trebuie să căutăm un om care să semene cu Klaus Iohannis ca profil. Bucureştiul are nevoie de un candidat serios, care să ştie ce trebuie făcut în Bucureşti. Asemănarea cu Klaus Iohannis este că trebuie să câştige. Am foarte multe elemente comune cu Klaus Iohannis: seriozitate, implicare în proiecte, consecvenţă. Nu mă simt minoritar, deşi am nume de minoritar şi mă mai înjură unii internauţi. Am crescut în Braşov, sunt un bun cunoscător al tradiţiilor.”
Până în prezent, și-au mai anunțat înscrierea în competiția internă din PNL Cristian Bușoi, Costică Canacheu și Petre Roman.
Alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei vor avea loc în 2016.
Legea alegerilor locale, modificată recent, prevede, printre altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea președintelui consiliului județean de către consilierii județeni și menținerea pragului electoral de 5% pentru partidele politice.