Forţele ruse au bombardat centrul oraşului cu artilerie şi i-au alungat pe soldaţii ucraineni rămaşi acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev. În ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodoneţk au continuat şi Ucraina deţine în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraş în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situaţie.
Într-un mesaj video în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Volodimir Zelenski declara că ucrainenii „se luptă pentru fiecare centimetru de pământ” în oraşul industrial de importanţă strategică. El anticipează că ruşii vor încerca să arunce în luptă recruţi slab pregătiţi şi, în aceste condiţii, Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi pierduţi încă din iunie, mai mult decât în orice alt război în care a fost implicată Moscova.
Rusia a cucerit oraşul portuar Mariupol în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile, iar apoi şi-a îndreptat mai mult atenţia spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se află Severodoneţk.
Rusia controlează acum 90% din Lugansk şi a făcut progrese treptate pentru a încercui complet Severodoneţk. Lugansk şi provincia învecinată Doneţk alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia.
Citeşte şi Ultima speranţă a lui Zelenski: „Soarta Donbasului se decide la Severodoneţk”
Uzina chimică Azot din Severodoneţk este, de asemenea, bombardată de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian.
În oraşul Lisiceansk, aflat în apropiere, trei civili, inclusiv un băiat de şase ani, au murit în bombardamentele din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.
Cucerirea Severodoneţkului ar deschide calea Moscovei către un alt oraş important din Donbas, Kramatorsk, un pas important în cucerirea întregii regiuni de la frontiera cu Rusia, deţinută parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014.
Potrivit AFP, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei, la 140 km de graniţa cu România, ”un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA şi ţările europene”. Atacul asupra acestui oraş s-a soldat cu 22 de răniţi, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.
La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.