Bătălia pentru Marte. Prima sondă arabă a intrat pe orbita Planetei Roşii, în timp ce China se pregăteşte miercuri să facă acelaşi lucru

Prima misiune către Marte a Emiratelor Arabe Unite a ajuns marți la Planeta Roșie și a intrat cu succes pe orbita sa în urma unei expediții de șapte luni, ceea ce permite navei să înceapă să trimită înapoi, pe Pământ, date despre atmosfera și clima marțiană.
Daniel Spătaru
10 feb. 2021, 09:23
Bătălia pentru Marte. Prima sondă arabă a intrat pe orbita Planetei Roşii, în timp ce China se pregăteşte miercuri să facă acelaşi lucru

Hope, cunoscută drept Al-Amal în limba arabă, va orbita Planeta Roșie timp de cel puțin un an marțian (687 zile). Prin această misiune, EAU devin a cincea agenție spațială care ajunge la planeta roșie, prin această primă sondă spațială arabă interplanetară. „Programul Marte” este parte din eforturile EAU de a-și dezvolta capabilitățile științifice și tehnologice și de reducere a dependenței de petrol.

Sonda Hope va folosi trei instrumente științifice pentru a monitoriza atmosfera marțiană și este așteptată să înceapă transmiterea informațiilor înapoi pe Terra în septembrie 2021, datele fiind disponibile pentru a fi studiate de oamenii de știință din întreaga lume.

Deși sonda Hope este concepută să ofere o imagine completă a tiparelor meteorologice ale planetei, misiunea reprezintă și un pas important înspre un scop ambițios, anume construirea unei așezări pe Marte în următorii 100 de ani.

Citeşte şi Replica Marelui Canion, pe planeta Marte. Imagini uimitoare publicate de NASA, cu minunile de pe Planeta Roşie VIDEO

În acelaşi timp, China a anunţat că sonda orbitală, modulul de asolizare şi roverul autonom care formează misiunea chineză Tianwen-1 ajung miercuri pe orbita planetei Marte, conform Agenţiei spaţiale chineze (CNSA).

Tianwen-1, prima misiune chineză independentă spre Marte, a fost lansată cu o rachetă Long March 5 la 23 iulie de la Centrul de lansări spaţiale Wenchang din provincia Hainan, reprezentând un prim pas în cadrul ambiţiosului program de explorare planetară al Beijingului.

Conform Agenţiei spaţiale chineze, vehiculul spaţial care cântăreşte 5 tone a călătorit peste 470 de milioane de kilometri pentru a se plasa pe orbita planetei Marte. De-a lungul acestei călătorii, sonda a executat 4 manevre de corecţie a traiectoriei şi o manevră orbitală.

Cea mai importantă miză a misiunii este asolizarea în condiţii bune a roverului autonom de prospectare, ce va avea loc în cursul lunii mai, în zona sudică a regiunii marţiene Utopia Planitia – o zonă de şes în cadrul bazinului Utopia, cel mai mare bazin de impact cunoscut din Sistemul Solar.

Principalul obiectiv al misiunii Tianwen-1 este realizarea unei analize globale şi extensive a întregii planete, prin intermediul sondei orbitale dar şi a roverului care va fi trimis în locaţii de interes ştiinţific de la suprafaţa planetei. Obiectivele ştiinţifice ale acestei misiuni sunt: cartografierea morfologiei şi structurilor geologice ale planetei Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi caracteristicilor climei marţiene şi respectiv analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional, precum şi a structurii interne a Planetei Roşii.

Citeşte şi Elon Musk face un anunţ revoluţionar: „În 2026 vor ajunge primii oameni pe Marte”

În cadrul acestei misiuni sunt folosite 13 instrumente ştiinţifice. La bordul sondei orbitale se află şapte instrumente – două camere, un radar (Mars-Orbiting Subsurface Exploration Radar), un spectrometru (Mars Mineralogy Spectrometer), un magnetometru (Mars Magnetometer) şi două dispozitive pentru analiza particulelor (Mars Ion and Neutral Particle Analyzer şi Mars Energetic Particle Analyzer). La rândul său, roverul ce va asoliza la suprafaţa planetei în luna mai este dotat cu 6 instrumente ştiinţifice: o cameră multispectrală, o cameră pentru imagini de la sol, un radar pentru analiza subsolului (Mars-Rover Subsurface Exploration Radar), un aparat pentru detectarea compoziţiei solului (Mars Surface Composition Detector), un aparat pentru detectarea câmpului magnetic (Mars Magnetic Field Detector) şi un instrument de monitorizare a fenomenelor meteorologice (Mars Meteorology Monitor).

La trei luni după sosirea pe orbita marţiană, în mai 2021, modulul de asolizare se va desprinde de sonda orbitală şi va duce la suprafaţa planetei roverul robotizat. Locul ales pentru asolizare este în regiunea Utopia Planitia, pe o zonă considerată relativ sigură pentru manevrele delicate de asolizare. După contactul cu solul, modulul de asolizare se va deschide şi va coborî o rampă pentru ca roverul robotizat să-şi poată începe explorarea la suprafaţa planetei. Datele adunate de roverul ce cântăreşte 240 de kilograme şi funcţionează cu baterii solare le vor completa pe cele obţinute de sonda rămasă pe orbită.

Li Zhencai, comandantul adjunct al proiectului sondei Tianwen-1, din cadrul Academiei chineze pentru Tehnologie Spaţială (CAST), care a construit sonda, a declarat pentru media chineze că pregătirile pentru plasarea pe orbita marţiană sunt în curs.

Până în prezent, în cadrul programului său spaţial, China a reuşit să aselenizeze de trei ori, în cadrul misiunilor Chang’e 3 (2013), Chang’e 4 (2019 – pe faţa întunecată a Lunii) şi respectiv Chang’e 5 (decembrie 2020).

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni