Bătălie mare pentru şefia PNL Bucureşti. Ciprian Ciucu e sprijinit în proporție de 90% de sectoarele 6, 2 și 4, susțin surse politice pentru ziare.com. În prezent, Ciucu conduce Organizația PNL Sector 6, pe care o controlează în mare măsură.
Totuși, mai sunt și adepți ai președintelui Ludovic Orban. Pavel Popescu, președintele PNL Sector 4, și Monica Anisie, liderul PNL Sector 2, fac parte din echipa premierului Florin Cîțu la congresul din toamnă, deci sunt tot de partea lui Ciucu.
Ciprian Ciucu a negociat și cu Ludovic Orban, și cu premierul Florin Cîțu susținerea pentru congres. Ambii i-au promis șefia PNL București și candidatura pentru Primăria Capitalei la alegerile locale din 2024, susțin sursele citate. În final, Ciucu a ales să meargă cu Cîțu.
Violeta Alexandru e susținută de filialele 3 și 5, pe care Ludovic Orban le controlează cu mână de fier. Diferența va fi făcută de PNL Sector 1, filială împărțită. Președintele Sebastian Burduja e de partea premierului Cîțu, însă majoritatea delegaților din Sectorul 1 sunt pro-Orban.
„Ciucu e favorit, pentru că mulți delegați din Sectoare au o relație foarte rece cu Violeta Alexandru, chiar dacă sunt de partea lui Orban în competiția cu Cîțu. Nu va fi un vot pro-Ciucu, ci un vot anti- Violeta Alexandru”, susțin sursele citate.
În cazul în care Ciprian Ciucu va câștiga șefia PNL București, iar Florin Cîțu se va impune la Congresul PNL în fața lui Orban, în 2024 Ciucu va fi candidatul PNL pentru Primăria Capitalei. Dacă Orban se impune, candidat la locale va fi Nicușor Dan, aflat într-o relație foarte apropiată cu actualul șef al PNL.
Lupta pentru putere în PNL se duce fără mănuși. Florin Cîțu și-a intensificat atacurile la Ludovic Orban în ultima perioadă, când au loc alegeri cu miză în filiale liberale în perspectiva Congresului din septembrie.
Ofensiva de comunicare a premierului nu se reflectă însă, în acest moment, în calculele de putere după ce s-a tras linie după alegerile de până acum din organizații. Scorul aproximativ este de 60%-40%, în favoarea șefului PNL, potrivit unor surse liberale.
Tabăra Orban se bazează pe delegații la Congres din Botoșani, Bacău, Galați, Buzău, Iași, Sectorul 5 și sectorul 1, în vreme ce Cîțu pe cei din Suceava, Neamț, Vaslui și Sectorul 2. În lupta din partid, Florin Cîțu aplică tactica useristă, omul nou în politică versus omul vechi. Premierul încearcă „o pesedizare” a lui Ludovic Orban, construindu-i acestuia la nivel de discurs o imagine a dușmanului din interior, lipindu-l de PSD.
În discursul de la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a avut momente în care a transformat tribuna parlamentului în cea electorală de partid, decretând că este singurul care s-a opus PSD și cel mai mare dușman al formațiunii conduse acum de Marcel Ciolacu.
Premierul făcea aluzie la momentele în care PNL a avut înțelegeri oficiale, dar și neoficiale cu PSD. Mai exact, pe de o parte, în perioada 2007-2008, în care Guvernul minoritar al lui Călin Popescu Tăriceanu și-a încheiat mandatul cu sprijinul tacit al PSD din Parlament, după ce PD a fost dat afară din Palatul Victoria. Pe de altă parte, pe vremea USL, când partidul era condus de Crin Antonescu. În ambele cazuri însă, Ludovic Orban a fost cel care s-a opus, în forurile de conducere, înțelegerii cu PSD.