Bătrânii sunt vizitaţi de o femeie care se recomandă ca fiind reprezentant al unui supermarket şi care vrea să le prezinte diverse produse de curăţat. Dacă proprietarii acceptă şi o lasă să intre în locuinţă, acestora li se promit produse de curăţenie, „cadou”.
„Victimei i se solicită să completeze un formular, în care enumeră produsele de curăţenie pe care le cunoaşte. Persoana vătămată nu încuie uşa apartamentului, astfel că, în timpul în care completează formularul respectiv într-una dintre camere, în prezenţa femeii, în locuinţă pătrunde o altă persoană, care are timp să caute şi să sustragă banii. Toată această activitate durează foarte puţin, o jumătate de oră, după care persoana necunoscută pleacă. De cele mai multe ori, victimele observă târziu, după câteva zile, faptul că au rămas fără bani”, se arată în comunicatul Poliţiei.
Potrivit Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, Antonela Pop, a precizat că de la începutul acestui an au fost semnalate două astfel de cazuri de înşelăciune, ambele victime, un bărbat şi o femeie, fiind persoane octogenare, care locuiau singure în apartamente. Unuia dintre pensionari i-a fost furată din casă suma de 11.000 lei, iar celălalt a rămas fără 3.000 lei şi 200 de euro.
Poliţiştii recomandă ca, pe viitor, proprietarii să verifice legitimaţiile celor care se recomandă ca având diverse calităţi, fie că este vorba despre firme care oferă promoţii, care efectuează sondaje de opinie, asociaţii care acţionează în scop caritabil sau chiar persoane care susţin că reprezintă firmele de gaz şi electricitate, dacă acestea nu sunt însoţite de administratorul blocului.