Bătrânii din noile azile ale groazei din Voluntari URLAU de foame: „Să vină doamna doctor cu pâinea”. Banii de mâncare și medicamente erau jucați la cazinou de iubitul patroanei

Au fost descoperite alte două azile ale groazei, unde zeci de bătrâni erau înfometați și lăsați fără tratament medicamentos. Procurorii DNA au reținut joi două persoane sub acuzația de săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu.
Filip Stan
27 oct. 2023, 23:02
Bătrânii din noile azile ale groazei din Voluntari URLAU de foame: „Să vină doamna doctor cu pâinea”. Banii de mâncare și medicamente erau jucați la cazinou de iubitul patroanei
Bătrânii din noile azile ale groazei din Voluntari URLAU de foame: „Să vină doamna doctor cu pâinea”. Banii de mâncare și medicamente erau jucați la cazinou de iubitul patroanei

Bătrânii din azilele groazei din Voluntari, descoperite recent, urlau de foame și de rău din cauză că administratorii nu se ocupau deloc de îngrijirea lor. Zeci de seniori cazați în azilele patronate de doctorița Yasmin Dalbuzi și de polițistul Damian Iulian Roberto din Voluntari și Pipera primeau mâncare doar cât să nu moară de foame, iar medicamentele doar atunci când personalul necalificat reușea să le împartă.

Citește și: STENOGRAME Un nou azil al groazei în Ilfov! Bătrânii ținuți în parcări pentru a evita controalele: „Le-am trimis o tocană… vai de morții ei”. Administratorul și un medic au fost reținuți de DNA

Bătrânii din azilele groazei stăteau zile în șir fără mâncare și medicamente

Din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA rezultă că cei doi săvârșeau abuzuri atât asupra vârstnicilor care erau lăsați flămânzi și fără tratament, ci și de angajați, care nu își primeau salariile. Îngrijitoarelor li se făcea deseori milă de bătrâni și le cumpărau de mâncare din banii personali, pe care foarte rar sau deloc și recuperau de la patroni.

Medicul Ana Maria Yasmin Dalbuzi și polițistul Damian Iulian Roberto au fost arestați preventiv vineri, 27 octombrie, din decizia unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București. Yasmin Dalbuzi este medic rezident cu specializarea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, dar se prezenta persoanelor interesate de serviciile „Royal Medical Clinic SRL” ca fiind medic în cadrul Spitalului Municipal București. Partenerul ei de viață și de afaceri este Iulian Roberto Damian, cu funcția de agent șef în cadrul Inspectoratului de poliție județean Ilfov – Poliția Orașului Voluntari

Cei doi aveau în grijă 49 de rezidenți la cele două azile din Pipera și din Voluntari, pe care îi țineau nemâncați și fără medicamentele de care aveau nevoie, deși luau câte 3.500 de lei pe lună de la fiecare aparținător pentru îngrijirea acestora. Din ce spun angajații, mare parte din bani erau jucați la cazinouri de polițistul Damian Iulian Roberto.

Îngrijirea acestor rezidenți, majoritatea seniori, presupunea cazare, masă, tratamentul prescirs de medic și asigurarea igienei însă, în realitate, azilele nu aveau nici mâncare, nici apă curentă, nici alimentare cu gaze și nici personal calificat. Condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii din cele două azile i-au șocat până și pe angajații de acolo, mai ales în contextul scandalului cu azilele groazei din Voluntari, în care sunt implicați frații Ștefan și Daniel Godei.

„Nenorocita aia, psihopata aia de fată cu azilul, aia nu m-a…M-a sunat de 30 de ori, că-mi dă bani și nu mi-a dat un leu! Și nici nu o să-mi dea vreodată! Aia nu e sănătoasă la cap! Ăștia cu azilele sunt…Au dreptate ăștia de la televizor! Nici nu sunt sănătoși!”, spunea cu năduf una dintre fostele angajate ale Yasminei Dalbuzi.

În referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA se arată că rezidenții din azilele Yasminei urlau de foame, în timp ce îngrijitoarele nu mai știau cum să îi potolească:

CLA: Nu i-a lăsat lu’ Sorin aseară bani de pâine?

TD: Nu i-a lăsat. Și pentru micul dejun nu mai e decât margarină și o d-aia de parizer.

CLA: E, dai și tu 2 felii de margarină cu una de parizer.

TD: Păi da, da’ dacă nu am pâine, cu ce să le dau?

CLA: Doamne…Dumnezeule! E, lasă să vină, eu i-am lăsat și eu mesaj „Vezi că n-au pâine de dimineață0”. Și de-aseară i-am zis.

TD: Păi ce, i-a zis cică și Sorin aseară și nu a zis nimic.

CLA: Mda. Ie. Ce să-i faci? Nașpa.

TD: Iară vine, le dau micul dejun la 11.00.

CLA: Spune-le: „Să vină doamna doctor cu pâinea”. Păi? Zici: „N-a venit comanda de pâine și așteptăm pâinea”. Păi? Asta le zici, n-ai ce să le zici altfel decât că n-avem pâine și că tre’ să iei comanda, nu știu când vine.

TD: Bine, mândro, hai.

CLA: Hai. 

Procurorii au notat următoarele în referatul cu propunere de arestare preventivă:

„Chiar dacă inculpații sunt cercetați pentru săvârșirea unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, efectul direct al acestora trebuie analizat din perspectiva stării de pericol pentru sănătatea unor persoane aflate în nevoie de asistență socială, mai mult decât din perspectiva unor infracțiuni în legătură cu serviciu. Prin acțiunile lor inculpații au pus în primejdie viața și sănătatea unor persoane în nevoie de asistență socială fiind, astfel, necesară o reacție energică din partea statului, de natură a descuraja implicarea în asemenea activități antisociale.

Astfel, apreciem faptul că măsura arestării preventive este necesară şi proporţională faţă de natura şi gravitatea deosebită a faptelor pentru care inculpații sunt cercetați, a împrejurărilor, modalităţilor şi mijloacelor concrete de săvârşire a acestora, modul de concepere şi transpunere în practică a activităţii infracţionale, valorile sociale lezate şi ocrotite de normale penaleimpactul social intens negativ a unor astfel de fapte, care atrag în mod necondiţionat oprobriul public.

Privarea de libertate apare astfel a fi necesară, pentru înlăturarea stării de pericol real ce s-ar crea pentru ordinea publică. Astfel considerăm că inculpații trebuie să fie învăţați că regulile de convieţuire socială, pe carea aceștia par a le încălca cu mare ușurință, sunt mai presus de propriul lor interes şi este necesar să le fie arătat că astfel de atitudini nu pot fi tolerate sau acceptate de către societate, reacţia normală a societăţii fiind aceea de a dori scoaterea, chiar şi temporară, din mijlocul ei a unor astfel de indivizi”, arată procurorii DNA în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Documentul citat conține interceptări ambientale și mărturii ale angajaților sau ale aparținătorilor din care rezultă că vârstnicii sufereau de foame și de lipsa tratamentului medical.

Martora C.L.A, îngrijitoare fără forme legale:

„Întrucât doamna doctor Yasmin nu venea să facă tratamentele, adică nu punea medicamentele în organizatoare pentru a fi date pacienților, am făcut eu acest lucru, în caz contrar oamenii neprimind medicamentele. Arăt că au fost mai multe situații în care doamna doctor Yasmin nu a venit să facă tratamentele și, cum nici eu nu am făcut acest lucru, oamenii au stat fără tratament câte 3-4 zile.

Au fost situații când masa a întârziat pentru că doamna doctor se trezea târziu, mergea târziu la cumpărături și ajungea cu produsele ce trebuiau gătite pe la 10:30 -11:00 la centrul de la catedrală. Întrucât și eu aveam nevoie de timp să gătesc, masa se dădea cu întârziere. Uneori mâncarea ajungea târziu în Pipera pentru că nu erau mașini cu care să o transporte. Arăt că transportul se făcea cu mașina lui Yasmin sau a lui Iulian.

Arăt că pentru hrana unui pacient pe zi am alocat, atunci când eu am cumpărat produsele pentru gătit, cam 10 lei. Atât mi-am permis eu. Eu am cumpărat din banii mei produsele pentru că Yasmin mi-a spus că nu are bani să îmi dea să cumpăr. Noi angajații ne-am pus adesea întrebarea ce se întâmplă cu banii pe care familiile beneficiarilor îi plătesc lunar și din câte am înțeles Iulian este un împătimit al jocurilor de noroc și ia banii și îi joacă. Așa mi-a spus și Yasmin. Noi ne-am gândit și că poate se cumpără mobilier pentru cămin și de aceea nu sunt bani.

Mai arăt că atunci când era doar centrul din Pipera și acolo erau amestecați atât pacienții vârstnici cât și pacienții tineri, pentru a nu fi depistați de control, am scos pe cei tineri din centru de două ori, o dată i-am ținut două nopți la un hotel din Brănești iar a doua oară i-am dus la niște mănăstiri în zonă și i-am adus înapoi seara”, a declarat martora C.L.A.

O altă îngrijitoare a relatat că Yasmin Dalbuzi a apelat la ajutorul unei măicuțe atunci când a fost nevoie să îi pună unui rezident o branulă, în condițiile în care acesta se lăuda că este medic. Mulți dintre bătrânii din azil au necesitat îngrijiri medicale.

„Arăt că am lucrat pentru centrul Royal Medical Clinic vreme de două luni, până acum două săptămâni când datorită faptului că nu erau corect plătită am încetat să mai merg. În cele două luni cât am lucrat la centru am constatat că lucrurile nu funcționează normal, adică patroana Yasmin aducea mâncarea cu întârziere, de exemplu micul dejun nu s-a dat decât de vreo două ori la orele 8 sau 9, așa cum era prevăzut, în rest era adus cu întârziere, uneori și la ora 12.

Beneficiarii coborau din camere și se puneau la masă și așteptau. Uneori mă întrebau ce mănâncă, iar eu le spuneam că trebuie să așteptăm să vină șefa. Cât am lucrat eu o singură dată au primit gustare, respectiv eugenii, pișcoturi și niște conuri. Nu au primit niciodată în perioada asta fructe sau legume proaspete. O data un aparținător a adus un pepene pe care l-a împărțit tuturor celor din centru. Cu privire la tratament, arăt că acesta era administrat de Cazacu Laura, aceasta punând și medicamentele în organizatoare. În cele două luni cât am lucrat eu nu am văzut-o pe Yasmin să vină și să facă tratamentele sau să le administreze pacienților.

Arăt că aceasta, deși pretindea că este medic, nu a știut să pună o branulă sau o perfuzie când a fost necesar și a adus de la un centru de îngrijiri paliative o măicuță care a făcut asta. Și eu am dat o dată tratamentul beneficiarilor dar apoi nu am mai vrut pentru că mă temeam să nu fie vreo problemă, să încurc ceva. Când le-am dat tratamentul, eu îi întrebam pe fiecare cum îi cheamă și apoi le-am dat tratamentul din organizatoare. Arăt că deși în mod normal programul meu de lucru trebuia să fie de 12 ore, adică de la 7 dimineața la 7 seara, din cauza lipsei de personal rămâneam și 24 de ore și chiar mi s-a întâmplat să stau 3 zile fără întrerupere timp în care stăteam doar eu cu ei. În final și acesta a fost unul dintre motivele pentru care am plecat, eu fiind epuizată”, a declarat martora P.M.

O a treia îngrijitoare a relatat anchetatorilor că era nevoită să lungească mâncarea cu apă pentru a-i ajunge să o împartă la toți bătrânii din azil. Ea a spus că atunci când venea ziua de salariu, Yasmin se plângea că partenerul ei, polițistul Iulian Damian, i-a luat banii din încasări și s-a dus la cazinou.

„M-am dus la centru, unde era Dalbuzi Ana Maria Yasmin și asociatul acesteia, Damian Iulian. Despre Yasmin știu faptul că este chirurg estetician la Spitalul Municipal, însă nu cunosc dacă este adevărat sau nu, iar despre Damian Iulian știu că este polițist la Poliția Orașului Voluntari, a fost asociat și a ieșit din firmă în urmă de puțin timp.

Mâncarea era preparată atât de mine, cât și de Cazacu Laura, în centru, și noi le asiguram cele trei mese, mic dejun, prânz și cină, iar gustările era cumpărate de Yasmin. Din câte știu, nu aveam voie să gătim în centru întrucât nu avea autorizațiile necesare pentru a face acest lucru, însă noi făceam ce ne zicea Yasmin. Declar faptul că în toată perioada în care eu am fost la acest centru nu am văzut și nici nu a venit niciun medic de specialitate, doar doamna doctor era care le ținea locul tuturor.

Dalbuzi Yasmin nu administra tratamentul. Ea doar dădea indicații. În momentul în care îi spuneam acesteia că un pacient îl vedeam că nu se simte bine și că ar trebui poate să îi fie administrată o perfuzie, Yasmin o suna pe o măicuță de la o asociație Sfânta Irina, care are sediul în apropiere și aceasta venea și le făcea perfuziile. Declar faptul că au fost situații când nu a fost administrat tratamentul pacienților întrucât acesta nu exista în organizatoare. Nu cunosc ca în această perioadă să fi venit vreun doctor să examineze beneficiarii, sau aceștia să fie duși la analize sau li se facă o reevaluare.

De ce mai multe ori dimineața nu aveam ce să le dăm de mâncare întrucât în fiecare dimineața Yasmin trebuia să vină cu mâncarea, însă aceasta venea în jur de ora 11. Pe Iulian nu îl interesa de masa pacienților. Întrucât nu puteam să îi lăsăm pe pacienți nemâncați, ne duceam noi să cumpărăm mâncare și pâine din banii noști, pe care cu greu îi recuperam sau nu de la Yasmin.

Toată mâncarea era gătită la fel pentru toți pacienții, cu toate că în centru existau pacienți ce necesitau o alimentație specială. De obicei micul dejun consta într-un ceai, pateu, icre, gem, margarină, ouă, salam parizer. La prânz le făceam felul unu, felul doi și seara la cină le făceam paste cu brânza sau lapte cu orez, însă au existat situații în care Yasmin venea ea cu mâncarea cumpărată de la Kaufland, respectiv cartofi prăjiți, pui la rotisor, mici și nu puține au fost situațiile de acest gen.

De asemenea, au fost destul de multe situații în care Yasmin ne dădea o sumă foarte mică de bani, 100 lei, prin care trebuia să asigurăm masa a 28 sau poate chiar mai mulți de pacienți, întrucât într-o perioadă au fost chiar 39 de beneficiari. În aceste situații, întrucât mâncarea nu era suficientă, eram nevoiți să o mai lungim, să punem mai multă apă în mâncare, respectiv apă în smântână, mai multă apă în ciorbă, să punem mai mult Delikat întrucât lipseau legumele, carnea era insuficientă, iar legumele erau congelate și nu puteam obține un gust din aceste ingrediente dacă nu puneam Delikat suficient și ulei mai mult să fie mâncarea mai grasă, să pară ok.

Din câte cunosc, aveau datorii la proprietarul clădirii din Pipera, în sensul în care nu îi achitase chiria de mai multe luni și nici utilitățile, motiv pentru care au fost oprite gazele. Întrucât centrul nu putea funcționa fără gaze, Iulian i-a zis lui Sorin să ia un clește să dea drumul la gaze, dar eu l-am oprit să facă acest lucru, atunci Iulian a luat cleștele și a dat drumul la gaze, cu toate că erau oprite de către autorități”, a relatat T.D. în fața anchetatorilor.

După ce, la data de 11 octombrie 2023, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, inculpații ar fi mutat bătrânii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea, deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Citește și: Frații Godei au fost plasați în arest la domiciliu. Patronii „azilelor groazei” au adunat o adevărată avere de pe urma abuzurilor

 

 

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!