Cel mai apropiat tomberon de locuinţa unor bătrâni din satul Bârda se află la peste un kilometri. În tot satul sunt trei containere, dintre care unul la poarta primarului. Toţi sătenii trebuie să plătească însă taxa de gunoi, chiar dacă mulţi dintre ei îl aruncă în propria curte.
„Unde să mă duc eu. Nu văd decât cu ochiul ăsta. Mă duc cu gunoiul un kilometru în deal? Nu pot, îl arunc în grădină la mine. Şi mai dăm şi bani. De unde să dau eu din 3 milioane pensie?„, a spus o bătrână.
Un alt sat, aceeaşi poveste. Şi oamenii din Bobaiţa merg la fel de mult pentru a arunca gunoiul.
„Mi-au spus aşa că nu-mi iau banii pentru impozit până nu plătesc salubritatea pe 2015. Nu am plătit pentru că am zis că atâta timp cât nu am container pentru ce să dau bani dacă nu am condiţii„, a spus un bărbat.
„Deocamdată primăria atât a putut să realizeze din cauza bugetului foarte mic. Taxa nu acoperă serviciul de salubrizare. În mod normal fiecare gospodărie ar trebui să plătească o sumă mult mai mare„, au spus reprezentanţii primăriei.
În cinci din cele şase sate ale comunei Malovăţ sunt amplasate doar 20 de pubele, care deservesc nu mai puţin de 1200 de locuinţe.
Citeşte şi IPP: 5% din deşeuri, valorificate la nivelul ţării. România – pe ultimul loc în UE