Dacă nu știai, sezonul florilor de soc a început! În cazul în care vei merge în piață în această perioadă, cu siguranță vei simț mirosul florilor de soc.
Mulți nu știu că din această plantă se poate face socată, despre care nutriționiștii spun că este o sursă excelentă de antioxidanți.
Florile de soc cresc peste tot, în grădini, în păduri şi pe câmpuri.
În cazul în care nu aveţi timp să mergeţi să culegeţi soc, îl puteţi găsi în piaţă, iar o pungă cu flori de soc costă în jur de cinci lei.
Băutura estivală preferată a clienţilor
Mai mult decât atât, și terasele au adăugat în ultimii ani socată în meniu, pentru că este băutura estivală preferată a clienților.
„Exact acelaşi gust ca al bunicii, nici foarte dulce, nici foarte acidulată. E perfectă”, a spus un client al unui local, conform Observator.ro.
„Consum şi iarna. E super bună, răcoritoare, nu are atât de mult zahăr ca un suc normal. E super bună, mie îmi place foarte mult. Îmi aminteşte de gustul copilăriei”, a spus un altul.
„De preferat ar trebuie să o consumăm cât mai rece pentru a simţi gusturile florale ale acestei băuturi. La noi, este o băutură care merge nu numai în sezonul cald, ci şi în sezonul rece”, a precizat Gabriel Maxim, ospătar.
Pe lângă gustul acidulat şi răcoritor, socata este şi sănătoasă.
„Are un conţinut ridicat de vitamina C, benefică pentru un sistem imunitar sănătos, la fel, este bogată în vitamina A, dar este o sursă excelentă de antioxidanţi”, a spus Daniela Bălănucă, nutriționistă, conform Observator.ro.
Reţeta este una simplă, deci, puțină atenție și cu siguranță poți face o socată cu un gust perfect.
Florile trebuie puse pe fundul borcanului, dar trebuie să rupi partea verde că e amară. Apa proaspătă este foarte importantă, deci, cu cât este mai proaspătă și curată, cu atât socata va avea un gust mai bun.
După ce terminaţi cu florile, trebuie să așezați lămâile. Unele gospodine folosesc pentru fermentație o boabă de orez la un litru de apă . Peste flori se adaugă apoi siropul.
Apoi se acoperă borcanul cu o farfurioară de sticlă şi și se pune într-un loc însorit timp de două-trei, până la patru zile. Mai apoi se mai amesteca o dată, de două ori pe zi cu o lingură de lemn şi socata va fi gata.