Băutura care ne face dimineţile mai puţin „morocănoase” este cu siguranţă cafeaua, deşi unii preferă ceaiul pentru acelaşi efect.
Cafeaua de dimineață te scapă de „morocănoșenie” și de senzația de ceață cerebrală.
O singură ceașcă de cafea băută la primele ore ale zilei are capacitatea de a-ți pune în mișcare toate „rotițele” creierului. Astfel, vei avea mintea mai limpede, viteză de reacție mai crescută și energie să îți duci la bun sfârșit planurile pe ziua respectivă.
Cafeaua de dimineață alungă somnolența. Datorită cafeinei care intră în fluxul sanguin, inclusiv la nivelul creierului, activitatea neurotransmițătorului numit adenozină este blocată temporar.
În consecință, senzația de somnolență și epuizare dispare, făcând loc vigilenței, energiei și capacității crescute de concentrare.
Acum se explică de ce nu ne putem apuca de treabă până nu servim cafeaua de dimineață!
Nu mai ține niciodată în baie parfumul și trusa cu machiaje! Greșeala pe care orice gospodină o face și o poate costa scump!
Tot adenozina este cea care „ne arde” neuronii de-a lungul zilei și ne face să ne simțim lipsiți de chef, de vlagă, de luciditate. Și de aceea simți că spre seară te ia toropeala și ușor-ușor își face apariția moș Ene pe la gene.
Și asta nu e tot! Cafeaua de dimineață te ajută să fii și mai optimist, arată studiile. De multe ori ne trezim deznădăjduiți, cu sentimentul că întreaga zi va fi o corvoadă, un dute-vino plin de evenimente stresante. Or, cafeaua de dimineață – la fel și ceaiul verde sau negru – poate rezolva treaba asta, scrie csid.ro. După câteva guri de cafea, deja viața pare mai roz și ziua mai scurtă, nu-i așa?
Iar dacă nu te-am convertit încă la „cafegism”, află că miraculoasa cafea are numeroase alte beneficii.
Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Alimentul care face diferenţa!
Băutura, bogată în magneziu
Bogată în magneziu, potasiu, niacină, riboflavină și acid pantotenic, cafeaua este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți cu rol esențial în prevenirea stresului oxidativ celular.
Dacă bei 2-3 cești de cafea pe zi, riscul de diabet, boli cardiovasculare, Parkinson, afecțiuni hepatice, Alzheimer și chiar anumite forme de cancer este semnificativ redus.
Sfatul nutriționistului: De ce e mai sănătos să bem cafeaua după micul dejun. Cum ne este afectată glicemia
Foarte mulți oameni aleg să își înceapă fiecare zi savurând cafeaua de dimineață. Este cea care ne ajută să ne trezim și să ne pregătim pentru o zi încărcată de activități. E important însă de știut dacă este indicat să bei cafeaua înainte sau după micul dejun. Nutriționistul italian Gianluca Mech ne vorbește despre momentul ideal în care să ne bem cafeaua, înainte sau după micul dejun.
„Noi studii demonstrează că deși cafeaua ne ajută să ne trezim după un somn poate nu foarte odihnitor de noapte, ea ne poate totodată afecta nivelul de zahăr din sânge. E important să ne menținem glicemia în limite normale pentru a evita apariția unor afecțiuni precum diabetul sau bolile de inimă”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
„Cu siguranță e bine să luați micul dejun înainte de a consuma cafea. După cum spuneam, cofeina face ca organismul să elibereze zahăr în sânge. Ceea ce, la rândul său, determină pancreasul să elibereze insulină. Pe stomacul gol, acest lucru pate provoca o scădere bruscă a zahărului din sânge. Iar asta creează pofta de dulce. Dacă beți cafea după micul dejun, echilibrați mult acest proces și evitați apariția problemelor pe termen lung!”, este de părere Gianluca Mech.
”Da, există și cafea mai sănătoasă decât altă cafea! Este vorba despre cea organică. Cafeaua obișnuită este adesea stropită cu pesticide. Alegeți întotdeauna cafea organică și stați departe de cafelele aromate. Acestea din urmă conțin arome artificiale și ingrediente nocive pentru sănătate!”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech. „Acesta este probabil cel mai important sfat atunci când vine vorba despre cafea. După ce vă veți obișnui cu cafeaua simplă, fără zahăr, vă veți bucura pe deplin de savoarea și aroma cafelei. Veți putea face diferența între diferitele soiuri. Mai pe scurt, vă bucurați de gustul cafelei în loc de cel al zahărului”, adaugă Gianluca Mech.