Profesorul Ian Givens, expert în alimentație și nutriție, a avertizat împotriva alternativelor la modă ale laptelui, cum ar fi laptele de ovăz, migdale și soia.
Înlocuitorii de lactate sunt elementele de bază ale unei diete pe bază de plante (vegane) și au, în general, mai puține calorii decât produsele lactate, provenite de la animale, însă alternativele vegane sunt aproape lipsite de beneficiile laptelui de vacă.
Preocuparea profesorului Given este că femeile tinere își compromit aportul de nutrienți esențiali prin eliminarea lactatelor.
Tendința din ce în ce mai mare de a limita consumul de cărne roșie, a spus el, a generat efecte negative asupra obiceiurile alimentare. Adeseori, cantitatea de nutrienți, pe care o ingerează zilnic persoanele cu o dietă vegană, este foarte mică.
Profesorul Givens, director al Institutului pentru Alimentație, Nutriție și Sănătate de la Universitatea Reading, a spus că femeile sunt în mod deosebit cele mai expuse riscului, deoarece sunt „mai sensibile la propaganda” care îndeamnă împotriva consumului de carne și lactate.
” Ceea ce este îngrijorător este că au existat o serie de cazuri foarte specifice în care copiii mici au fost hăniți cu astfel de produse vegane și au dezvoltat un fel de deficiență de proteine la care nu te-ai aștepta în societățile occidentale.”, a menționat expertul în nutriție, potrivit
Deja, jumătate dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani nu primesc nivelul recomandat de fier, comparativ cu 11% dintre bărbați de aceeași vârstă, arată datele.
„Asta s-a întâmplat în ultimii 20 – 30 de ani, iar această situație este îngrijorătoare”, a spus profesorul Givens la o conferință de presă, potrivit MailOnline.
Aproximativ 27% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani nu consumă cantitatea de fier recomandată, comparativ cu doar 2% dintre bărbați care nu primesc cantitatea optimă din acest nutreint.
Fierul poate fi găsit în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fasolea, nucile și fructele uscate, dar procentajul cel mai mare îl conține carnea.
Fierul este un factor cheie pentru a ajuta sângele să transporte oxigenul în corp și, atunci când organismul nu poate face acest lucru în mod corespunzător, persoanele se confruntă cu oboseală, pierderea concentrării – simptome de anemie.
Un sfert dintre adolescente consumă prea puțin iod, calciu și zinc, arată ancheta națională de dietă și nutriție, finanțată de guvernul din Marea Britanie.
„Aceasta este în mare parte o consecință a reducerii consumului de lapte”, a spus profesorul Givens.
El a avertizat că laptele este una dintre cele mai bogate surse de iod, substanță care se găsește și în peștele de mare și crustacee.
Toate cele trei alimente sunt interzise într-o dietă vegană strictă.
Deficiența de iod este o îngrijorare deosebită la femeile tinere care se apropie de vârsta fertilă, deoarece este esențială pentru sănătatea fătului, a spus profesorul Givens, potrivit The Times.
Expertul a spus că calciul și magneziul lipsește din alimentația femeilor, iar aceste substanțe sunt importante pentru dezvoltarea oaselor.
Femeile tinere care au suferit deficiențe în adolescență s-ar putea confrunta cu probleme și mai mari după menopauză, când sănătatea oaselor se poate deteriora din cauza hormonilor.
Profesorul Givens a spus: „Anii adolescenței sunt absolut critici pentru dezvoltarea oaselor. Dacă nu te alimentezi corect, are consecințe majore în ceea ce privește sănătatea oaselor după vârsta de 40 de ani, crescând riscul de rupere.”
NHS spune că „cu o bună planificare și o înțelegere a ceea ce alcătuiește o dietă vegană sănătoasă și echilibrată, puteți obține toți nutrienții de care organismul dumneavoastră are nevoie”.
În lipsa informațiilor corecte „organismul este lipsit de nutrienții esențiali, cum ar fi calciul, fierul și vitamina B12”.
Unele tipuri de lapte pe bază de plante sunt îmbogățite cu iod, spune NHS.
Și profesorul Givens a spus că producătorii „încep să suplimenteze aceste produse cu anumite minerale pentru a le face cât mai similare laptelui din punct de vedere nutrițional”.
O treime (32%) dintre oamenii din Marea Britanie beau acum lapte din soia, ovăz, migdale sau orez – în creștere de la 25% în 2020, potrivit cercetărilor efectuate de Mintel.
Sondajul a constatat că la cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, aproape 44% sunt consumatori de lapte vegetal.
Oamenii au spus că au ales să treacă la produse fără lactate din cauza preocupărilor legate de mediu și sănătate.
O treime dintre britanici au spus că vor să treacă la o dietă pe bază de plante în 2022, iar dintre ei, 53% cred că este un mod mai sănătos de a mânca.