Mihaela Bilic are o părere extrem de bună despre lapte, pe care-l recomandă tuturor să-l consume, de la mic, la mare. Astfel, dacă mai există anumite persoane care pun la îndoială proprietățile importante pe care le deține acest aliment complet, în rândurile de mai jos vei găsi toate motivele pentru care, fără doar și poate, este necesar să incluzi în meniul zilnic cel puțin un pahar de lapte.
„Laptele este un aliment universal complet, pentru că orice ființă, la orice vârstă, consumă lapte, adică noi creștem cu lapte. Multă lume zice că nu mai avem nevoie ca adulți sau că animalele nu mai au nevoie de el, toată lumea consumă lapte, la orice vârstă. Este esențial, pentru că indiferent de ce am mânca, dacă nu avem în dietă și laptele, nu avem echilibru nutrițional, ne asigură un echilibru pe care alte produse nu-l pot oferi.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.
În continuare, Mihaela Bilic spune că acest aliment este și unul complet, pentru că acesta conține trei grupe importante de nutrienți, care rar sunt regăsite la alte lucruri pe care le punem zilnic pe masă.
„Este și complet, pentru că doar în lapte avem cele trei grupe important de nutrienți: proteine, glucide și lipide, foarte puține alimente le au. El are procente egale, 3,5% din toate acestea, are 85% apă și toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul. Dacă ar fi avut și fibre, puteam să ne hrănim cu lapte toată viața.”, a mai spus specialista.
Consumul de lapte și produse lactate a fost subiectul unor dezbateri ample în literatura științifică și în rândul publicului. Există diverse teorii și perspective privind consumul laptelui, iar acestea pot varia în funcție de contextul cultural, de sănătate și de preocupările etice.
Iată câteva teorii sau perspective comune:
1. Sursa bogata de vitamine si minerale
Conține calciu, fosfor, vitamina A, vitamina D, vitamina E, B12. Laptele este esențial pentru sănătatea oaselor si dinților. S-a demonstrat ca anumite brânzeturi cu conținut lipidic mai mare au acțiune cariopreventiva.
2. Sursa de proteine
Laptele furnizează proteine complete, care conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului.
3. Efect antiinfecțios si antitoxic
Laptele reprezintă un aliment protectiv fata de noxe, mărește rezistenta organismului uman fata de agenții patogeni.
4. Conține peste 100 de substanțe nutritive
Din punct de vedere al compoziției chimice, laptele conține peste 100 de substanțe nutritive necesare omului, reprezintă un aliment aproape complet, cu o digestibilitate 100% si o valoare nutritiva ridicata.
5. Laptele este un aliment cu relativ puține calorii
Știați ca 1 litru de lapte hrănește organismul in aceeași măsura ca 750 g carne vițel, 500 g peste, 400 g carne porc, 8-9 oua, 125 grame pâine, 1400 grame mere?
!!! Unii cercetători au studiat impactul proteinelor din zer, în special a unei componente numite beta-lactoglobulin, în contextul prevenirii cancerului. Aceste cercetări au evidențiat posibile efecte anti-tumorale ale proteinelor din zer asupra cancerului intestinal la cobai.
Exista diverse opinii in ceea ce privește efectele negative ale laptelui animal, însă acestea nu reprezintă un consens general. Informațiile se pot pot actualiza in funcție de progresul cercetărilor in domeniu.
1. Intoleranta la lactoza
O problema comuna, afectând un număr semnificativ de oameni la nivel global. Poate duce la simptome digestive neplăcute.
2. Alergii la proteinele din lapte
Poate provoacă reactii adverse serioase, mai ales la copii: urticarie, probleme respiratorii sau chiar soc anafilactic.
3. Dezbateri etice si ecologice
Implicația asupra mediului si bunăstarea animalelor din ferme.
4. Legătura intre lapte si acnee
La unii adolescenți, este posibil ca laptele, in special cel cu putina grăsime, prin conținutul anumitor produși, sa accentueze simptomele acneei, dar NU determina aparitia acneei.
!!! Deși exista anumite « mituri « cum ca laptele animal ar provoca secreție excesiva de mucus, la persoanele sănătoase acest lucru nu a putut fi demonstrat !
Exista numeroase studii care au examinat beneficiile si avantajele nutriționale ale laptelui de soia, astfel se pare ca acesta ar fi cea mai apropiata alternativa a laptelui animal.
Concluzie
În concluzie, ambele tipuri de lapte (animal si vegetal) au beneficii și pot fi incluse într-o dietă echilibrată, dar alegerea depinde de preferințe personale, necesități alimentare și factori de sănătate individuali. Este întotdeauna recomandat să consultați un nutriționist sau profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre alimentele care ajută la hidratare și pot înlocui apa. Există alimente care au un conținut foarte ridicat de apă și pot ajuta la hidratarea întregului organism. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, laptele este unul dintre aliații de încredere când vorbim de hidratare, având în compoziția sa 87% apă.
„Laptele este miraculos la capitolul hidratare. Există studii comparative între consumul de apă și consumul de lapte și s-a demonstrate că organismul nostru, datorită acestei complexități al laptelui, reține mai bine apa și folosită mai bine în momentul în care vine la pachet cu nutrienții din lapte.
În lapte avem 87% apă, iar puținul rest face diferența. Este foarte bun pentru copii, sportivi și la cei care fac efort fizic intens și care pierd apa prin transpirație. De multe ori este nevoie de hidratare și remineralizare pentru a înlocui acest lichid vital. Poate să fie laptele din cafeaua cu lapte, laptele bătut sau orice altă formă de lapte”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine.
De asemenea, ceaiul poate fi considerat o alternativă la apa obișnuită. Ceaiul negru, în care regăsim teina, poate oferi un impuls de energie suplimentar, în timp ce ceaiul verde este bogat în antioxidanți și aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
„Și ceaiul poate să fie considerat apă. În momentul în care vorbim de ceai, dacă avem ceaiul negru, acolo avem teina, care este omolog cu cafeina și ne dă și un tonus suplimentar. Dacă vorbim de ceaiul verde avem foarte mulți antioxidanți și din nou beneficii”, a precizat medicul nutriționist.
Te-ar putea interesa și: Jorge rupe tăcerea! De ce l-a sunat Jador, după descalificarea de la Survivor All Stars: „Chiar nu mă așteptam. Nu îmi venea să cred”
Ciorba, un alt aliment care ajută la hidratare și poate înlocui apa
Ciorba reprezintă și ea o opțiune pentru hidratare, având peste 80% conținut de apă și fiind bogată în mineralele din legumele folosite în preparare.
„Mai avem un ingredient românesc secret și anume ciorba, că tot a venit postul. Ciorba este un lichid. Avem mai mult de 80% apă. Ciorba de legume aduce și mineralele din legume. Această combinație de substanță uscată diluată în foarte multă apă s-a observat că ține mai bine de foame decât dacă am mânca felul 2 și am bea o sticluță de apă. Nu doar hidratarea o rezolvăm cu o ciorbă, ci și senzația de foame”, a adăugat medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Pro TV.
Mihaela Bilic, dezvăluiri-ȘOC! Nutriționista a recunoscut că nu bea apă. Mihaela Bilic a subliniat că nu bea apă deoarece nu îi place gustul ei și de aceea preferă să o înlocuiască cu un alt lichid.
Este vorba despre un ameste de fructe uscate infuzate în apă fierbinte cu ajutorul cărora își menține zilnic hidratarea necesară.
„Am spus mereu că nu îmi place apa și că beau ceai. Iată la ce spun eu ceai. Sunt niște fructe uscate peste care pun apă fierbinte și le las așa să se infuzeze câteva ore. Tot ceai este, dar băut rece ține loc de apă. E o apă cu gust. Bun bun . Dragii mei, recunosc. Eu nu beau apă, nu o consum, nu îmi e niciodată sete. Am văzut că acelaşi tip de atitudine îl regăsesc la multe persoane. Spre deosebire de mine, care sunt nutriţionist şi am curajul să recunosc că nu îmi place apa, privitorii se simt vinovaţi, consideră că nu au un comportament sănătos. Dar apă înseamnă şi ceai, şi ciorbă, şi lapte.
Apă avem şi în unt, şi în carne, şi în toate fructele şi legumele. Eu mereu am căutat variante de lichide care să aibă gust, aromă.
Ce îmi place mie la ceaiuri este că sunt infuzii de plante. Deci ce avem acolo? O apă cu gust! Eu aşa îmi fac acasă, tot felul de infuzii de plante, pe care le pun într-un ceainic mai mare. Şi am 1,5 – 2 litri de ceai pe zi. Lăsaţi natura să dea gust apei voastre!”, a declarat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
În urmă cu ceva timp, Mihaela Bilic a vorbit despre obiceiul de a bea apă în timpul unei mese și a explicat care sunt beneficiile acestuia. „Am auzit și eu acest mit, fără suport științific. În primul rând, stomacul nu are rol în digestie. La nivelul lui se secretă suc gastric, care este acid, deci rolul lui este să omoare eventualii compuși patogeni introduși în organism odată cu mâncarea. Digestia și absorbția nutrienților are loc în intestin și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat, când sunt amestecate cu apa.
Dacă apa este băută în timpul mesei, se amestecă cu alimentele solide și formează un fel de ciorbă, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapidă a stomacului și încetinește viteza lui de golire. Așadar, apa nu doar că ține de foame, dar ajută la slăbit. Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei. Rețeta cea mai simplă pentru slăbit este o gură de mâncare, două de apă. Cât despre sucurile digestive, nicio grijă, acidul clorhidric din stomac topește și pietrele, chiar dacă este diluat cu apă.
Apa are un rol diferit în funcție de gradul de umplere al stomacului. Dacă e băută pe burta goală, într-unul, două minute, părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame, asta ca să-i contrazicem pe cei care spun ca să bei apă când ți-e foame, nu funcționează”, a mai spus Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Doctor de bine, de pe Pro TV.