Băutura care ”prinde” din ce în ce mai mult în rândul românilor este berea fără alcool. Conform studiilor, trei din zece români consumă, cel cel puțin o dată pe săptămână, bere fără alcool.
Unii români preferă gustul amărui al berii fără alcool clasice, în timp ce alții aleg variantele de tip cooler, care au un conținut de zahăr mai mic decât sucurile.
Apetitul românilor pentru băutura numită, generic, bere fără alcool este demonstrat de cifrele vânzărilor. Acestea s-au dublat în ultimii cinci ani, iar anul trecut au înregistrat o creștere de 15 la sută – nou record pentru această piață.
„Este segmentul care, în ultimii cinci ani de zile, aproape s-a dublat. În mod special, creştere vine din zona berilor cu arome. Cred că e o alternativă bună la responsabilitate privind consumul de alcool în timpul zilei, la volan mai ales. Pe de altă parte, cred că este o opţiune foarte bună din perspectiva sănătăţii”, spune directorul general al Bergenbier, Mihai Voicu.
La rândul său, directorul general al Asociației ”Berarii României”, Constantin Bratu, subliniază că pentru aproape fiecare sortiment de bere clasic există o versiune fără alcool.
„Aproape pentru fiecare sortiment clasic de bere există o versiune non-alcool. Aceste investiţii pe care noi le-am făcut permanent au ajuns ca la nivelului anului 2024 să putem spune că berea fără alcool a depăşit un prag istoric”, a declarat Bratu, citat de observatornews.
Nutriționiștii precizează că berile de tip cooler au ”mici avantaje” față de sucurile îndulcite, însă asta nu înseamnă că avem liber să exagerăm cu consumul. Mai sănătoasă este, în opinia lor, bere fără alcool obișnuită.
„Poate avea nişte mici avantaje în faţa sucurilor îndulcite, pentru că berea este totuşi produsă pe cale naturală. Ambele intră la categoria băuturi îndulcite şi, în catităţi mari, pot să pună probleme de sănătate. Berea simplă fără alcool, în principiu, nu are adăugat nimic”, spune nutriționistul Șerban Damian.
În România funcționau anul trecut circa 90 de fabrici de bere şi microberării, în scădere faţă de 2023.