Prof. Dr. Silviu Constantinoiu, președintele Societății Române de Chirurgie, coordonatorul unui recent Tratat de Patologie și chirurgie esofagiană, a vorbit despre legătura dintre cancerul scuamos și alimentele fierbinți.
„Vorbim despre cancerul de joncțiune și cancerul scuamos. În țările vestice, cu un nivel de viață ridicat, există o creștere alarmantă, din cauza bolii de reflux gastroesofagian, care este cea mai frecventă afecțiune, a adenocarcinomului de joncțiune. În alte țări, ale Orientului, cancerul scuamos este în plină creștere; de exemplu, în Iran sau anumite zone din China, Japonia, Africa de Sud și America de Sud. Mai intevine și un obicei alimentar.
În anumite populații musulmane, bărbatul mănâncă primul. Mâncarea este adusă fierbinte. În tot acest timp, soțiile și copiii stau și așteaptă până când bărbatul mănâncă primul, vorbim de mâncăruri foarte fierbinți. Femeile și copiii mănâncă alimentele la o temperatură mult mai acceptabilă. Acest traumatism termic, repetat luni și ani întregi, face ca incidența cancerului scuamos, la bărbați, să fie mult mai mare decât la femei”, a declarat Prof. Dr. Silviu Constantinoiu, la DC News.
Cancerul scuamos, cunoscut și sub denumirea de carcinom scuamos, este un tip de cancer care începe în celulele scuamoase, care sunt prezente în diferite țesuturi din organism, inclusiv în piele, în mucoasa cavității bucale, în gât, în esofag, în plămâni și în alte organe. Celulele scuamoase sunt celule plate, care sunt situate în straturi subțiri în țesuturi și acoperă suprafețe, precum pielea și membranele mucoase.
Cancerul scuamos poate să apară în mai multe locuri din corp și poate varia în gravitate, în funcție de localizarea și stadiul în care este detectat. Factorii de risc pentru cancerul scuamos includ expunerea la radiații ultraviolete, fumatul, consumul excesiv de alcool, infecțiile cu virusuri precum papilomavirusul uman (HPV) și istoricul familial de cancer.