Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că baza de la Constanţa va face mai uşoară şi mai sigură activitatea echipajelor SMURD şi va permite chiar şi operaţiuni pe timp de noapte.
„Ce va face această bază de fapt? O să facă activitatea mult mai sigură şi mult mai uşoară. În primul rând, elicopterele nu pot să stea afară, mai ales iarna. Deci, un elicopter care stă într-un hangar are defecţiuni mai puţine, are probleme mai puţine şi este în siguranţă. În al doilea rând, o să permită inclusiv anumite operaţiuni de noapte pe care până acum nu puteam să le facem pentru că în zona spitalului, unde lăsăm pacientul noaptea, nu există autorizare de aterizare aşa că în această bază este posibil să executăm misiuni de noapte, fiind condiţiile mult mai sigure„, a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai spus că în judeţul Constanţa au fost efectuate peste 800 de operaţiuni de salvare cu elicopterul SMURD, jumătate dintre acestea fiind misiuni de intervenţie în localităţi.
„Constanţa are peste 50 la sută din misiuni primare, adică sunt într-adevăr misiuni de intervenţie la localităţi, pe stradă, pe câmp, pentru misiuni de salvare. Au avut până acum peste 800 de misiuni din ce ştiu şi 50-60 la sută sunt misiuni primare de intervenţie imediată la faţa locului. Au intervenit pe autostradă, au intervenit în judeţul Constanţa, au intervenit în judeţul Tulcea. Deci, au intervenit nu numai în judeţul Constanţa, ci şi în zonele limitrofe„, a mai afirmat secretarul de stat.
Raed Arafat a menţionat că a sosit în ţară şi elicopterul care va înlocui aparatul de zbor prăbuşit în urmă cu doi ani în Lacul Siutghiol din Mamaia, el urmând să devină operaţional în curând.
„Elicopterul nou a fost livrat din partea asigurărilor. Tocmai a fost semnat protocolul de predare-primire între Consiliul Judeţean şi Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi înseamnă că elicopterul respectiv va fi trimis în locul celui pe care îl aveţi acum în Constanţa„, a mai spus Raed Arafat.
Arafat a mai declarat că baza din Constanţa a fost realizată de fundaţia pe care o conduce împreună cu două firme private, printr-o investiţie de aproximativ 950.000 de euro.
Baza Aeromedicală inaugurată luni este formată dintr-o platformă de aterizare şi un hangar în care va fi adăpostit elicopterul SMURD, echipa care lucrează acolo fiind formată din minimum 6 persoane (piloţi, tehnicieni de aviatie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori şi echipaj medical).
Din această nouă bază, elicopterul SMURD va putea pleca la solicitări 24 de ore din 24. De asemenea, baza Aeromedicală va putea asigură intervenţia de prim-ajutor şi de transfer de urgenţă către alte centre specializate din regiunea Constanţa şi de Sud-Est.
Terenul din zona Viile Noi, pe care a fost construit heliportul, a fost pus la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi este destinat amplasării viitorului Spital Regional de Urgenţă Constanţa.
Baza Aeromedicală va rămâne în administrarea Ministerului Sănătăţii, având, conform legii, ca operator medical desemnat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care va suporta cheltuielile de funcţionare, respectiv, conform legii, operator aerian desemnat – Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea specială de aviaţie, Inspectoratul General de Aviaţie.
Baza aeromedicală SMURD Constanţa are o suprafaţă amenajată de 20 de mii de metri pătraţi.