Facebook a fost criticat pentru felul în care a gestionat informările despre imaginile cu tentă sexuală în care apar copii. Preşedintele Comitetului media al Camerei Comunelor, Damian Collins, a spus că a avut „mari dubii” privind eficienţa sistemelor care verifică şi sortează conţinutul online, scrie BBC.
Comentariul lui Collins a venit după ce BBC a raportat zeci de fotografii publicate pe platforma Facebook, iar mai mult de 80% dintre acestea nu au fost înlăturate. Între ele s-au numărat imagini de pe grupuri unde utilizatorii discutau despre transferul de ceea ce păreau a fi materiale cu minori abuzaţi.
După ce au fost trimise imagini pentru a exemplifica, reprezentanţi ai Facebook au formulat o plângere la poliţie împotriva jurnaliştilor BBC implicaţi şi au anulat un interviu.
Damian Collins a declarat că este un fapt ieşit din comun că BBC a fost raportat autorităţilor pentru că încerca „să ajute la curăţirea reţelei”.
Pe pagina sa de start, Facebook precizează că înlătură materialele obscene. „Nuditatea sau alte materiale cu conţinut sexual sugestiv” nu sunt permise pe platforma de socializare. În plus, încurajează utilizatorii să folosească butonul „Report” pentru a semnala conţinutul nepotrivit.
Compania americană susţine că şi-a îmbunătăţit acest sistem de când BBC a început investigaţia, anul trecut.
Acel grup „secret” găsit de reporterii britanici era folosit de pedofili care făceau schimb de imagini. Informaţiile oferite de BBC poliţiei au dus la arestarea unui bărbat, care a fost închis pentru 4 ani.
Pentru a testa cele afirmate de Facebook, BBC a folosit butonul „Report” pentru a alerta compania cu privire la 100 de elemente care păreau că nu respectă recomandările. Acestea includeau: pagini dedicate exclusiv bărbaţilor care erau interesaţi din punct de vedere sexual de copii; imagini cu tentă sexuală ale mai multor minori cu vârste sub 16 ani alături de care erau publicate comentarii obscene; grupuri cu denumiri de tipul „hot xxxx schoolgirls”, pe care erau publicate imagini ale unor copii; o imagine care părea a fi un cadru dintr-un videoclip ce prezenta abuzarea unui copil şi care era însoţită de solicitarea de partajare.
Dintre cele 100 de imagini, 18 au fost şterse.
Potrivit mesajelor automate ale Facebook, celelalte 82 de imagini nu încălcau „standardele comunităţii”.
Regulamentul Facebook arată că persoanele care au fost condamnate pentru agresiuni sexuale nu pot să îşi creeze cont. Însă BBC a găsit 5 pedofili condamnaţi care au conturi active şi pe care i-a raportat Facebook prin sistemul platformei. Niciunul dintre ei nu a fost scos de pe platforma de socializare.
„Este foarte deranjant, este de neacceptat”, a mai spus Collins. „Cred că se pune problema cum pot utilizatorii să facă plângeri la Facebook legat de conţinutul deranjant”, a mai spus el.
BBC a discutat despre cele descoperite şi cu Anne Longfield, Children’s Commissioner pentru Anglia. „Am fost foarte tulburată de ce am văzut, foarte dezamăgită că după un an încă vedem aceste imagini cu puternic conţinut sexual, complet inacceptabil, în opinia mea”.
„Moderarea nu este eficientă, asta este clar. Aş întreba dacă sunt oamenii cei care moderează asta, dacă se uită la conţinut, şi mai cred că nu reuşeşte să evalueze imaginile acestea în context”, a spus ea.
Şi National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) a avut un cuvânt de spus: „Faptul că Facebook nu a reuşit să înlăture conţinutul ilegal de pe platformă este înspăimântător şi contravine termenilor înţelegerii de a proteja copiii”.
Purtătorul de cuvânt al societăţii a mai precizat că acum se pune şi întrebarea privind tipul de conţinut pe care Facebook îl consideră nepotrivit şi periculos copiilor.
La finalul anului 2015, BBC a solicitat un interviu companiei Facebook legat de sistemul care verifică şi sortează conţinutul online, iar după încheierea investigaţiei a mai făcut o cerere.
Directorul Simon Milner a fost de acord, în urmă cu o săptămână, să acorde postului de televiziune un interviu, însă cu o condiţie: BBC să trimită exemple ale materialelor pe care le-a raportat şi care nu au fost înlăturate de moderatori. BBC a transmis imaginile, iar drept răspuns a fost raportat UK’s National Crime Agency.
„Am analizat cu atenţie conţinutul la care v-aţi referit şi am şters toate elementele care erau ilegale sau împotriva standardelor noastre. Acest conţinut nu se mai găseşte pe platforma noastră. Luăm foarte în serios această problemă şi ne îmbunătăţim constant măsurile de raportare şi înlăturare. Este împotriva legii ca oricine să distribuie imagini cu exploatarea copiilor. Când BBC ne-a transmis astfel de imagini, am urmat practica standard şi le-am trimis către Ceop [Child Exploitation & Online Protection Centre]. Acum problema este în mâinile autorităţilor”, se arată în comunicatul transmis de Facebook.
Directorul editorial al BBC, David Jordan, este de părere că această mişcare a Facebook este surprinzătoare. „Faptul că Facebook a trimis imagini care le-au fost trimise, faptul că le-au trimis poliţiei pare neobişnuit. Ne putem gândi că directorii Facebook nu doresc să participe la un interviu sau dezbatere pornind de la faptul că aceste imagini sunt disponibile pe platformă”, a afirmat el.
Un purtător de cuvânt al National Crime Agency a spus că nu poate confirma, nici nega desfăşurarea unei anchete.