BBC: Alertă în Capitală. Jurnalista română Simona Rață este jurnalista care s-a întors în ţara noastră pentru a documenta situaţia clădirilor la 44 de ani de la cel mai devastator cutremur prin care a trecut țara noastră, la 4 martie 1977.
„Cea mai periculoasă capitală din Europa. Nu din cauza criminalității, ci a clădirilor.” Așa își încep povestea jurnaliștii BBC. Aceștia spun că de multe ori, proprietarii români falsifică documentele care certifică gradul de risc seismic sau pur și simplu nu respectă legile. Asta face din București capitala europeană cea mai vulnerabilă în fața cutremurelor.
Rață a discutat cu mai mulți activiști din București despre cât de pregătit este statul român să facă față unui cutremur puternic.
Georgiana Ilie a anchetat în urmă cu trei ani cutremurul din 1977, într-un material cu titlul „Cutremur în orașul vulnerabil”. Aceasta a vorbit pentru BBC cum propaganda comunistă le-a întipărit oamenilor ideea că toate clădirile au fost reabilitate cu simț de răspundere. Cu toate că reabilitarea Bucureștiului pus la pământ în 1977 s-a făcut în doar câteva luni.
„Oamenii se hrănesc cu poveștile propagandei comuniste. Unii spun că în blocul lor locuia un securist și, prin urmare, nu l-ar fi lăsat să moară într-un eventual cutremur. Din păcate, e ceva obișnuit să vezi mașini lovite de bucăți de ciment căzute din clădiri. Este foarte trist, e ca și cum orașul s-ar dezintegra”, a spus Georgiana Ilie.
Se pare că în urmă cu 24 de ani, clădirile cu risc seismic ridicat au primit o bulină roşie pe faţadă.
„Am folosit o grămadă de bani pentru a ne pregăti serviciile de urgență. Departamentele de Pompieri din fiecare județ au echipamente speciale de intervenție, pe care nu le dețineau înainte, personal pregătit. Avem echipe de intervenție pregătite prin programul autorizat de ONU”, spune Arafat la BBC.
Cutremurul din 1977 fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22[1] în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde (55 conform altor surse), 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.
Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Citeşte şi: Două cutremure au zguduit România după miezul nopţii. Unul în Vrancea și altul în zona Mării Negre