De asemenea, jurnaliştii au descoperit o singură femeie din Slovacia care a fost traficată de trei ori în Glasgow.
„Abia atunci când ajung li se spune că nu au niciun loc de muncă şi trebuie să se logodească în schimb cu pakistanezi”, a declarat şefa diviziei pentru trafic de carne vie din Europol, Angelika Molnar.
Aceasta susţine că potenţialii miri pakistanezi vor să rămână în Scoţia, dar pentru a cere rezidenţă trebuie să se căsătorească cu o femeie din Uniunea Europeană.
„După căsătorie, aceste femei rămân sub controlul traficanţilor şi sunt exploatate ca menajere de către soţi sau violate şi exploatate sexual de către concetăţeni”, a precizat Molnar.
Citeşte şi Un membru al clanului interlop Tănase, dat în urmărire generală, a fost prins pe Aeroportul Iaşi
De asemenea, traficul de carne vie este extrem de lucrativ pentru grupurile de crimă organizată din Scoţia.
Un alt oficial susţine că există o legătură clară între grupările de crimă organizată est-europene şi cele asiatice din Glasgow.
Jurnalista Sam Poling a încercat să dea de urma unor femei slovace traficate în Scoţia, dar a descoperit că femeile ajugeau înapoi în mâna traficanţilor după ce erau salvate din Glasgow şi aduse în Slovacia.
Echipa BBC a filmat inclusiv o locuinţă „de tranzit” folosită de un bărbat care cumpăra fete şi le ţinea pentru câteva zile înainte de a le duce la Glasgow.
„Unele fete nu au nicio carte de identitate, nu au niciun paşaport. Aici, noi putem în 24 de ore să realizăm paşapoarte şi cărţi de identitate. Plăteşti pentru asta şi îţi primeşti paşaportul. În două zile, traficanţii le aranjează pe fete pentru a părea foarte frumoase, pentru că cele mai multe provin din comunităţi rome. Nu există apă, e un loc extrem de dificil în care să trăieşti”, a explicat Yves Ogu, care colaborează cu autorităţile pentru a salva victimele din Scoţia.
Glasgow este o ţintă pentru traficanţii slovaci, pentru că aici s-au stabilit multe comunităţi rome care au plecat în Marea Britanie.
Aceste căsătorii de formă pot fi identificate cu uşurinţă, pentru că implică de obicei tinere est-europene, care se mărită cu bărbaţi de origine asiatică. De asemenea, aceeaşi adresă este folosită pentru multiple căsătorii, dar nu există semne că cineva locuieşte la adresa din acte.
Ulterior, cuplurile divorţează după cinci ani, atunci când bărbatul obţine drept de rezidenţă în Marea Britanie.
Peste 70 de căsătorii de formă au fost înregistrate doar în Glasgow, iar o treime din aceastea sunt în cartierul Govanhill.
Peste zece cupluri căsătorite au aceeaşi adresă, într-o locuinţă situată pe strada Westmorland din Govanhill.