Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luând prin surprindere analiştii.
Analiştii consultaţi de Reuters anticipau o menţinere a ratei-cheie la 1,5%.
Italianul Mario Draghi a preluat marţi funcţia de preşedinte al BCE, după încheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet..
Majoritatea analiştilor nu se aşteptau la o reducere a dobânzii la un timp atât de scurt de la schimbarea şefului BCE, chiar dacă o considerau necesară din cauza datelor economice.
BCE a redus dobânda în contextul creşterii puternice a costurilor de împrumut ale Spaniei şi Italiei, după ce liderii zonei euro au ridicat posibilitatea ieşirii ţării din zona euro, scrie Bloomberg.
Draghi, care a participat pentru prima dată la reuniunea Consiliului Guvernatorilor din postura de preşedinte, va susţine o conferinţă de presă la 14:30 ora Germaniei (15:30 ora României) pentru a explica decizia. Noul şef al BCE se află sub presiune şi pentru un angajament mai puternic al BCE în privinţa achiziţiei de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare din zona euro.
În contextul încetinirii economiei uniunii monetare şi a îngrijorărilor tot mai mari ale investitorilor, BCE s-a aflat sub presiune pentru a inversa cele două majorări de dobândă din acest an, în urma cărora rata-cheie a ajuns de la minimul record de 1% la 1,5%.
„Economia slăbeşte, posibil chiar se contractă. Este vorba de supravieţuirea zonei euro, în mod cert a unor state. Sprijinul BCE este important”, a spus economistul Silvio Peruzzo de la Royal Bank of Scotland.
Rezerva Federală a SUA a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la minimul record aproape de zero.