‘Din fericire, Grecia nu este o ameninţare pentru economia mondială’, a declarat Asmussen în interviul acordat cotidianului Financial Times Deutschland, preluat de AFP.
Asmussen, fost secretar de stat în Ministerul german al Finanţelor, se ocupă de la începutul acestui an de dosarele internaţionale, în consiliul director al BCE.
Totuşi, a notat înaltul responsabil al BCE, ‘celelalte ţări aşteaptă o soluţie’ în problema datoriei greceşti.
El a apreciat că se vor obţine progrese în acest sens ‘înainte de reuniunea G20 de la sfârşitul acestei săptămâni’, de la Los Cabos (Mexic), la care vor participa miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20.
Luni, miniştri de finanţe ai zonei euro se întâlnesc la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui nou program de ajutor destinat Atenei şi care să permită totodată şi altor ţări care se confruntă cu probleme financiare să evite falimentul.
‘Partenerii din G20 tot nu înţeleg de ce o ţară a cărei pondere economică reprezintă 2,5% din cea a Uniunii Europene (UE) are un asemenea efect asupra noastră a tuturor’, a explicat Asmussen, în interviul citat. ‘De asemenea, nu înţeleg de ce nu merge mai repede. Trebuie să le explicăm permanent că UE şi zona euro sunt construcţii unice, cu mecanisme de decizie complexe’, a spus responsabilul BCE.
Pe lângă interesul lor faţă de menţinerea stabilităţii economiei mondiale, statele membre ale G20 iau parte la planul de salvare a Greciei prin intermediul contribuţiilor lor la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care participă direct la mecanismele de asistenţă create până acum.
‘Noi, europenii, ne aşteptăm ca FMI să participe din nou cu o treime’ din noul program de ajutor, a menţionat Jorg Asmussen.