Un astfel de acord prevede ca băncile naţionale de la Bucureşti şi de la Sofia pot accesa fonduri de la Banca Centrală Europeană.
Citeşte şi: BCE: Băncile din Grecia ar trebui să se redeschidă numai după ce vor fi recapitalizate
Fondurile vor fi folosite pentru a reîmprumuta băncile cu capital grecesc, dacă acestea se confruntă cu probleme. BCE vrea să evite astfel ca băncile naţionale să fie tentate să preia controlul asupra activelor instituţiilor financiare elene.
Informaţia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele băncilor elene a apărut în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a decis joi să extindă finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro.
Băncile elene Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank şi Alpha Bank deţin active substanţiale în Europa de Est. Băncile elene deţin aproximativ 12% din activele bancare din România (prin Piraeus Bank, Banca Românească, Bancpost şi Alpha Bank) şi peste o cincime în Bulgaria.
Dacă aceste active ar fi trecute sub controlul băncilor centrale naţionale, băncile-mamă ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitură finală sistemului financiar elen, conform zf.ro
Linii swap similare, prin care băncile centrale se pot împrumuta de la BCE pentru a reîmprumuta bani pe piaţa locală, au fost utilizate în perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anunţate public.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au refuzat să comenteze în legătură cu noua linie de finanţare, dar au spus că băncile elene din România sunt solide şi că acestea pot refuza să permită acţionarilor să retragă depozite. De asemenea, aceste bănci pot atrage lichidităţi de la BNR dacă situaţia se va înrăutăţi.
Citeşte şi: BERD ar putea ajuta la repunerea pe picioare a băncilor greceşti
Oficialii BCE şi ai Băncii Naţionale din Bulgaria au refuzat la rândul lor să comenteze. BCE monitorizează situaţia prin teleconferinţe zilnice cu toate ţările unde băncile elene desfăşoară operaţiuni, între acestea aflându-se şi Albania, Macedonia şi Serbia.