BCR sancţionată dur de ANPC. Legea prevede că veniturile salariale pot fi urmărite doar în limita unei treimi din valoarea lor netă, potrivit art. 729 din Codul de Procedură Civilă. Cu toate acestea, în decembrie 2023, BCR a transferat întreaga sumă de 965 lei, reprezentând salariul unui client, către contul de poprire instituit de un executor judecătoresc.
Mai mult, după demersurile clientului, banca i-a dat la dispoziție doar 90 de minute să facă plățile către companiile de utilități sau pentru a folosi sumele neutilizate după virarea sumelor poprite, reiese dintr-o motivare a Judecătoriei Sectorului 6, unde banca a făcut contestație, care a fost însă respinsă de instanță în faza de fond, scrie Profit.
BCR a susţinut în instanţă că a respectat procedura standard, explicând că nu avea cum să identifice proveniența banilor din contul curent al clientului, întrucât acest tip de cont nu permite clasificarea automată a sumelor. Cu toate acestea, instanța a constatat că extrasul de cont menționa clar că suma poprită era „salariu nov. 23”.
Judecătoria Sectorului 6 a respins contestația BCR, motivând că banca avea obligația să respecte limitele legale ale popririi, indiferent de proveniența sumelor, extrasul de cont furnizat în dosar dovedea că sumele poprite proveneau din salarii, fiind vizibil marcate în acest sens, clientul nu a primit un timp rezonabil pentru a accesa restul banilor din cont, având la dispoziție doar 90 de minute pentru utilizarea acestora.
Contul curent al clientului băncii a fost poprit la data de 21.12.2023 pentru o datorie de aproximativ 28.500 de lei, la cererea unui executor judecătoresc. Banca a transferat însă către contul de poprire întregul salariu încasat de client, în valoare de 965 de lei.
Citeşte şi: Anunţul momentului de la ANAF. Schimbarea de ultimă oră care dă peste cap toate calculele românilor
În aceste condiţii, instanța a menținut amenda aplicată de ANPC: 15.000 lei pentru încălcarea art. 7 din OG 21/1992, care prevede că serviciile prestate nu trebuie să afecteze interesele economice ale consumatorilor, plus 20.000 lei pentru încălcarea art. 9 din același act normativ, care obligă operatorii economici să ofere servicii conforme și să respecte drepturile consumatorilor.
BCR a atacat decizia în decembrie 2024 la Tribunalul București, dosarul fiind în curs de soluționare.