Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a vorbit despre decizia autorităţilor de a nu institui lockdown în Capitală.
„Dacă astăzi autorităţile au considerat că această măsură nu se impune, înseamnă că au date pe care eu cu siguranţă ca manager nu le am şi care indică o direcţie posibilă favorabilă a evoluţiei în acest moment a valului pandemic.
În acest moment, în spitalul Marius Nasta lucrurile nu sunt bune deloc. Avem foarte mulţi pacienţi care necesită internare. Avem un număr suplimentar de paturi, pacienţi cu forme extrem de severe. Toate aceste lucruri ne duc la un efort extrem de mare, în condiţiile în care ştim că cea mai mare problemă a spitalelor şi a Institutului Marius Nasta este deficitul de personal pe zona COVID”, a declarat dr. Mahler, în direct la România TV.
Managerul Institutului „Marius Nasta” a explicat că este posibil să se ajungă la situaţia în care să fie puşi câte doi pacienţi într-un singur pat de spital.
„Avem un număr foarte mare de pacienţi. Avem între 25 şi 30 de pacienţi în fiecare noapte peste numărul de paturi avizat. Avem între 80 şi 100 de pacienţi care vin la evaluare în fiecare zi şi în acest moment sunt trimişi acasă cu tratament antiviral, din fericire.
Situaţia este extrem de dificil de manageriat. Avem momente în care sunt pacienţi cu necesitate de oxigen şi pentru care nu avem paturi”, a afirmat Beatrice Mahler.
Medicul a confirmat că în acest moment la Institutul Marius Nasta există medicamentele prevăzute în protocol pentru tratarea bolnavilor de COVID, însă „mai puţin anticorpii monoclonali”. De asemenea, Beatrice Mahler a vorbit despre necesitatea unor măsuri de carantinare din cauza numărului mare de cazuri.
„Lockdown-ul are implicaţii multiple, nu doar medicale, ci probabil cei care au analizat astăzi acest aspect din mai multe puncte de vedere, nu doar medical, au considerat că măsurile care se impun sunt altele.
Pot doar în calitatea mea de manager să transmit informaţii despre ceea ce se întâmplă în Institutul Marius Nasta şi să rog persoanele simptomatice să se testeze, să vină către noi pentru a primi tratament antiviral cât mai devreme de la debutul simptomelor”, a spus dr. Mahler.
De asemenea, managerul Institutului „Marius Nasta” a precizat că oamenii care au simptome ajung la spital când starea lor de sănătate este gravă.
„Acest fenomen este destul de frecvent. Această boală este destul de vicleană şi păcăleşte. Omul nu simte cât de grav este bolnav şi amână momentul prezentării la medic, sperând că lucrurile vor evolua favorabil. Din păcate, pentru un procent din aceşti pacienţi lucrurile nu merg în direcţia bună. E foarte important să înceapă tratamentul antiviral de la primele simptome, să păstreze legătura cu medicul de familie, iar dacă starea nu se ameliorează la domiciliu, să se prezinte din nou în spital”, a spus Beatrice Mahler.
Întrebată dacă situaţia îmbolnăvirilor s-ar putea înrăutăţi în săptămânile viitoare, dr. Mahler a explicat că specialiştii estimează că se va ajunge la „un platou foarte înalt”.
„Faptul că vom ajunge la un platou săptămâna viitoare este un lucru foarte bun. Este un platou foarte înalt. Pe de altă parte, noi în spitale ne confruntăm cu un număr crescut de cazuri cam la o săptămână din momentul anunţării lor drept cazuri noi. Prin urmare, în săptămâna ce urmează ne aşteptăm să vină valul de pacienţi care a fost diagnosticat în urmă cu o săptămână când am avut acea creştere importantă de cazuri.
Sper să reuşim. Mobilizarea este generală. Nu ne este frică de muncă şi nici nu ne dăm la o parte, însă momentul este extrem de dificil pentru noi, cei din Marius Nasta”, a precizat dr. Mahler.
„Cei care ajung în spital cu necesar crescut de oxigen, marea majoritate, sunt nevaccinaţi. Din păcate, evoluţia celor nevaccinaţi este rapid evolutivă, cu necesar de oxigen, cu afectare pulmonară importantă.
Un pacient vaccinat care ajunge în spital are o evoluţie mult mai blândă, cu refacere rapidă, cu răspuns la tratament.
E o soluţie şi să convingem populaţia că vaccinul este o metodă profilatică. Aduce beneficii pentru fiecare persoană în parte. Trebuie să găsim modalitatea ca persoanele care au refuzat până acum vaccinare şi o mare parte dintre cei cu care am vorbit au refuzat pentru că le este frică.
Vaccinul îl protejează pe om de o formă severă. Din păcate, aşa cum ştim deja sunt situaţii în care o persoană vaccinată se poate infecta, poate transmite infecţia, dar perioada de contagiune pentru o persoană vaccinată este mult mai redusă decât pentru o persoană nevaccinată”, a conchis dr. Beatrice Mahler.
Explozia cazurilor de COVID atinge cote alarmante, astfel, cei mai mari specialiști în domeniul medical sugerează că un lockdown ar fi cea mai bună soluție pentru perioada următoare.
Starea de urgenţă ar trebui declarată din nou în România pentru că „încă două săptămâni numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie.
Avertismentul a fost lansat, în direct la România Tv, de către cercetătorul Octavian Jurma care cere autorităţilor să ia măsuri urgente deoarece „România este într-o distracţie perpetuă, deşi avem 15.000 de cazuri”.