Deşi autorităţile spun că noile restricţii funcţionează, iar numărul de infectări a mai scăzut, dr. Beatrice Mahler, spune că încă nu se resimt efectele.
„Situația din spital e aceeași, lucrăm la capacitate maximă în fiecare zi. Avem peste numărul de pacienți pe care în mod normal am putea să îl avem, găsim cu greu loc și în alte spitale. Reușim să colaborăm cu colegii din alte spitale. Efortul trebuie să fie și mai mare din partea tuturor, pentru că presiunea încă este mare pe spitale”, a declarat Beatrice Mahler.
Citeşte şi Sibiul a intrat în carantină. Ce restricţii se impun locuitorilor de luni
„Sub nicio formă nu se resimt schimbări. Din contră, numărul de pacienți simptomatici care vin direct pentru testare la spital este în creștere. Rata de pozitivare în laboratorului Institutului Marius Nasta este extrem de mare, aproape jumătate din testele pe care le facem sunt pozitive și aici intră și pacienții care sunt reevaluați.
Sunt pacienți internați în secția de penumologie cu teste negative – unii chiar cu două teste – și care, după câteva zile, unii se pozitivează. Asta înseamnă că există o transmitere comunitară importantă și că testele acestea pot să ofere o siguranță doar pentru momentele în care sunt făcute, iar reevaluarea pacientului și a simptomatologiei trebuie făcută permanent. (…) Trist este că au început să vină tot mai mulți pacienți de la domiciliu, cu saturații mici, cu pneumonii severe, care nici măcar n-au beneficiat de un test. Oamenii ori nu vor să se testeze – refuză să accepte simptomatologia pe care o au – ori neagă existența virusului”, a mai precizat medicul la Digi24.
Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile din data de 14 noiembrie a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.
Citeşte şi Alba Iulia și alte patru orașe intră în carantină. Restricții pentru cetățeni
Purtarea măştii a devenit obligatorie pentru persoanele care au vârsta peste 5 ani, pe tot teritoriul ţării, indiferent că eşti în interior sau în exterior. Pieţele în spaţii închise, târgurile şi oboarele s-au închis. Marile magazine şi-au schimbat programul de lucru se închid cel mai târziu la ora 21.00. De asemenea, circulația pe timp de noapte a fost restricţionată între orele 23.00 și 5.00. Persoanele care au nevoie să iasă din casă pe timpul nopţii sunt obligate să completeze o declaraţie pe propria răspundere sau să aibă asupra lor o adeverinţă de la angajator. Cine nu respectă regulile riscă amenzi destul de mari.
Persoanele care nu poartă mască sau o poartă necorespunzător, neacoperind nasul şi gura, sau care nu deţin noile declaraţii semnate de angajator în cazul deplasării pe timp de noapte în interes de serviciu, ori a declarației pe propria răspundere, în alte situaţii, pot fi sancţionate cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, conform Legii 55/2020.