Beatrice Mahler afirmă că sunt multe cazuri de „long Covid” – situaţia când infecţia trece, dar simptomele şi sechelele persistă – iar la spitalul pe care îl conduce vin acum mulţi pacienţi pentru evaluare post-Covid.
„Din fericire, o mare parte din pacienţii care au avut o mare afectare pulmonară recuperează foarte bine funcţia pulmonară şi leziunile pulmonare se remit. Este însă extrem de important ca oamenii să vină la control, evaluarea să fie individuală”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, la Digi24.
Pe de altă parte, conform medicului, sunt şi persoane care, după o formă critică de boală, care au necesitat spitalizări de lungă durată, ajung să petreacă şi post-Covid perioade lungi în spital, au infecţii respiratorii importante, care se remit foarte greu la tratament şi, practic, pentru ei viaţa s-a schimbat în totalitate.
”Este extrem de dur să vezi şi să stai de vorbă cu oameni care înainte de Covid îşi creşteau nepoţii, iar după Covid nu pot să se ridice să bea o cană cu apă”, a mărturisit dr. Beatrice Mahler.
Întrebată care a fost cea mai lungă spitalizare la „Marius Nasta”, managerul a spus că au fost mai mulţi pacienţi care au stat internaţi în jur de două luni.
Adriana Pistol crede că valul cinci va dura ”minim două luni”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol crede că valul cinci al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele, dar s-ar putea depăşi un milion de infectări în această perioadă. Pistol consideră că ”minim două luni” va dura valul cinci şi se fereşte să spună dacă în 2022 ieşim din pandemie, având n vedere posibilitatea virusului de a crea noi tulpini.
Octavian Jurma: Mă tem că Omicron este un cal troian, un lup îmbrăcat în haine de oaie
Adriana Pistol a fost întrebată, vineri seară, la Digi 24, dacă valul 5 va fi mai scurt şi a răspuns: ”Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”. Aceasta a precizat, însă, că în această perioadă s-ar putea depăşi un milion de infectări, însă totul depinde de respectarea tuturor măsurilor.
Întrebată dacă 2022 va fi anul ieşirii din pandemie, Pistol a afirmat: ”Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini OMICRON mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”.
Ministerul Sănătăţii: 112 cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron; patru sunt copii sub 9 ani
Un număr de 112 cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate, vineri, în România, dintre care patru sunt la copii din grupa de vârstă 0 – 9 ani, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citând date furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Dintre cele 112 cazuri înregistrate, 37 sunt la persoane nevaccinate anti-COVID. „Este vorba despre 48 de bărbaţi şi 64 de femei cu vârste cuprinse între 0 şi peste 80 de ani din municipiul Bucureşti şi 19 judeţe”, arată sursa citată.
Numărul cazurilor de infectare confirmate la nivel naţional cu varianta Omicron se ridică la 295.Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri sunt la persoane cu istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia, Franţa, Tanzania, Bulgaria, SUA şi Austria.
Probele au fost lucrate în laboratoarele Institutelor „Matei Balş” şi „Cantacuzino”.