UPDATE Beatrice Mahler a intervenit în direct la România Tv şi a explicat că a fost această problemă luni: „Ca si in spital, si morga variaza in functie de cazurile internate. Spitalele au fost construite sa fie compartimentate pe serviciile de medicina pana in acest moment. Cazuri grele de covid impun gasirea unor solutii si pentru cei care decedeaza. Acum avem locuri, morga spitalului functioneaza. Cand am dat interviul, au fost mai multe decese. Dar trebuie gasite solutii si pe viitor”.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti, trage un semnal de alarmă privind gravitatea valului 4 al pandemiei. Aceasta spune că morga institutului a fost plină deja şi că se caută congelatoare mobile de închiriat.
„În acest moment avem mari probleme cu eliberarea paturilor de la ATI, cu găsirea locurilor pentru cei care vin în stare gravă. Asta şi pentru că nu avem suficienţi angajaţi”, a declarat dr. Beatrice Mahler pentru Reuters. Aceasta a spus şi că morga institutului este plină, şi că se caută un congelator mobil pentru închiriere.
Şi angajaţii de la Marius Nasta sunt resemnaţi cu faptul că nu pot ajuta pe toată lumea. „Sunt speriată pentru că nu ştiu cât de mult putem fi de ajutor, dacă suntem aşa puţini. Probabil că nu va fi suficient loc pentru câţi oameni se vor îmbolnăvi”, a declarat şi Anita Timofte, asistentă şefă la ATI în Marius Nasta.
În vârstă de 55 ani, Roxana Pascu s-a crezut suficient de sănătoasă pentru a rezista virusului, aşa că a refuzat vaccinarea. Acum, femeia este internată la ATI.
„Credeam că dacă am trecut de primele trei valuri fără să mă infectez, mai trec şi de al patrulea fără să mă vaccinez”, a explicat Pascu pentru sursa citată, cu voce slăbită.
Augustin Zegrean: „Restricţiile decise de guvern pentru nevaccinaţi sunt neconstituţionale. Nu pot da hotărâre cum vor ei, trebuie lege”
În timp ce 72 % din populaţia UE s-a vaccinat deja anti-COVID-19, România are o rată de vaccinare de doar 34%, ţara luptându-se cu lipsa de încredere în instituţiile statului, campaniile de dezinformare, infrastructura rurală precară, dar şi o educaţie scăzută în ceea ce priveşte vaccinarea. Roxana Pascu a afirmat că „100 % intenţionez să mă vaccinez”.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 7.095 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 113 persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.067 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 244 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 16 dintre ei fiind la ATI.
Până astăzi, 35.964 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 22.09.2021 (10:00) – 23.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 113 decese (58 bărbaţi şi 55 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.
Unul dintre decese este al unui pacient infectat în străinătate şi raportat de DSP Călăraşi.
Dintre cele 113 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 ani, 20 la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 33 la categoria de vârstă peste 80 ani.
106 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 6 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.