Autoritățile avertizează asupra ocupării rapide a paturilor din secțiile de Terapie Intensivă. Chiar și Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, suţine că ocuparea pe de-a-ntregul a secțiilor de ATI va reprezenta colapsul sistemului de sănătate românesc.
„Să nu ne păcălească cifrele din weekend. Traversăm o zonă de platou. Tot ceea ce sper în momentul de față este să nu ajungem la peste 1.500 de cazuri. Dar nu cred că vom fi martorii unei asemenea evoluții”, a mărturisit Mahler, într-un interviu wall-street.ro.
Beatrice Mahler a menționat că oamenii au început să conștientizeze, din ce în ce mai mult, nevoia acută a respectării regulilor, întrebată fiind care este motivul pentru care consideră că numărul cazurilor nu va atinge un apogeu de 1.500,
„Totuși, ar trebui să testăm mai mult. Avem încă focare care apar la locurile de muncă ale oamenilor. Rata de testare mărită ne va ajuta să limităm mai mult explozia focarelor”, a mai spus Mahler.
De asemenea, Beatrice Mahler menționează că nu numai numărul mare al pacienților care fac forme severe este îngrijorător, ci și vârsta acestora, care este în afara intervalului de referință de risc, 65-80 de ani.
„Aproape 500 de pacienți internați la ATI este un număr îngrijorător, chiar dacă încă mai avem paturi disponibile pe secție. Însă trebuie văzut care este ponderea pacienților cu forme severe în fiecare unitate spitalicească. În Marius Nasta, spre exemplu, 40% dintre cei internați fac forme grave ale bolii. Dar nici măcar asta nu e atât de îngrijorător. Ceea ce mă sperie pe mine este vârsta celor care fac forme severe. Cei care ajung în ATI au maximum 60 de ani, sunt oameni relativ tineri, care ar putea și care ar trebui să facă față bolii”, a explicat Mahler.