Bebeluș diagnosticat cu o formă rară de cancer la ochi după ce mama a observat un semn suspect în timp ce-i făcea poze: „Inițial, am crezut că și-a dus la ochi mâinile murdare de mâncare”

Evie nu avea nici măcar un anișor atunci când a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer la ochi. La doar 11 luni, bebelușul a primit de la medici un diagnostic cumplit: retinoblastom, un cancer rar al retinei.
Irina Dumitrescu
18 iul. 2023, 13:49
Bebeluș diagnosticat cu o formă rară de cancer la ochi după ce mama a observat un semn suspect în timp ce-i făcea poze:

Această formă de cancer la ochi a debutat cu un simptom mai mult decât vizibil, care i-a atras atenția mamei ei. Danielle Prior a observat un „inel alb strălucitor” în interiorul ochiului fiicei sale, după ce a făcut o fotografie cu telefonul. Inițial, femeia de 30 de ai a crezut că micuța și-a dus mâinile murdare de mâncare la ochi, așa că a luat telefonul să-i facă o fotografie pe care s-o analizeze mai bine. Inelul alb apărea clar pe fotografie, dar și de data asta femeia a luat în calcul faptul că de vină ar putea fi blițul.

Bebeluș diagnosticat cu o formă rară de cancer la ochi după ce mama a observat o pată luminoasă în timp ce-i făcea poze

Dar pata luminoasă a continuat să apară pe fotografii și după ce Danielle nu a mai folosit blițul. Îngrijorată, femeia a mers cu micuța la medicul de familie care, după ce i-a făcut un test de reflexie roșie, a trimis-o urgent la oftalmolog.

Testele au arătat că lumina albă era de fapt un semnal de alarmă, iar Evie a fost diagnosticată cu retinoblastom. Din păcate, micuța riscă să își piardă ochiul.

Stăteam lângă Evie în timp ce îi dădeam prânzul într-o zi și ea se uita la Miss Rachel. Mi s-a părut că am văzut un ochi tulbure sau un ușor contrast în ochiul ei. Am șters-o ușor, deoarece am crezut că a luat mâncare și i-a intrat în ochi. Dar era încă acolo, așa că am mai făcut o poză. Când am examinat fotografia, am văzut un inel alb strălucind în jurul ochiului ei drept. Am crezut că este vorba de bliț, așa că am făcut mai multe fotografii, dar am început să mă îngrijorez când inelul a apărut în fiecare fotografie.  

Mă bucur că mi-am ascultat instinctul, pentru că acea fotografie a dus la diagnosticarea unei tumori de 11 mm și, dacă nu aș fi făcut-o, ar fi putut fi nevoie să i se extirpe ochiul. I-am arătat medicului de familie pozele și i-au făcut un test de reflexie roșie, în care se aprinde o lumină în ochi, iar un ochi normal reflectă roșu. Ochiul lui Evie reflecta alb și acum știu că strălucirea albă este reflectată de tumoare.  Au încercat să mă liniștească și mi-au spus că ar putea fi vorba de cataractă sau de altceva.  Dar aveam un sentiment de rău augur că vor fi vești proaste atunci când am fost trimiși la o altă întâlnire”, a declarat Danielle, potrivit thesun.com

A urmat o ecografie făcută de medicul oftalmolog care a scos la iveală o tumoare în masă și depozite de calciu, ceea ce sugera retinoblastom unilateral cu grad D. Această formă rară de cancer este diagnosticată la 40-50 de copii și bebeluși în fiecare an în Marea Britanie.

Danielle a început să discute opțiunile de tratament disponibile pentru Evie.  Ea a optat pentru ca Evie să urmeze un tratament de chimioterapie intraarterială, în cadrul căruia chimioterapia este administrată direct în artera oftalmică – o arteră din cap.

La sfârșitul lunii ianuarie, înainte de începerea tratamentului, Evie a fost supusă unui RMN, unei puncții lombare și unui control al măduvei osoase pentru a exclude orice răspândire externă în afara ochiului. Apoi a urmat prima chimioterapie intraarterială. După procedură, a trebuit să stea întinsă timp de șase ore pentru a evita orice sângerare, deoarece canulația a trecut prin artera femurală.

Am vrut să încerc un tratament mai puțin invaziv pentru că nu puteam suporta gândul că Evie era bolnavă și că era în spital și își pierdea părul. A făcut tratamentul IAC în ianuarie, februarie și martie, pentru că se face o dată pe lună și a răspuns foarte bine.  La trei săptămâni după primul tratament, mi s-a spus că Evie a răspuns bine, că tumora s-a micșorat și s-a calcificat, că retina i s-a reatașat și că s-a îndepărtat de vederea centrală. Apoi, când ne-am întors în mai, au verificat-o sub anestezie. A fost adormită deja de nouă ori în acest an; este traumatizant pentru că plânge de fiecare dată când îi pun masca de gaz și își întinde brațele pentru că o urăște„, a mai povestit femeia.

După nenumărate ședințe de chimioterapie care păreau să țină cancerul pe loc, boala a recidivat

După cel de-al doilea tratament din februarie, Evie a fost supusă unui nou control sub anestezie în martie, care a arătat că tumora se micșorase și mai mult și că nu mai prezenta activitate.  Evie a urmat al treilea tratament la sfârșitul lunii martie, iar în aprilie rezultatele au arătat că tumora era stabilă. Din păcate, minunea nu a ținut mai mult de o lună. În luna mai, medicul care i-a efectuat controlul i s-a spus mămicii că tumora principală a lui Evie era activă și crescuse. În plus, existau două noi tumori într-un alt loc din ochiul ei. Au decis să încerce încă trei runde de IAC la o doză mai mare.

Încerc să fiu pozitivă, dar mă simt ca și cum am fi ajuns de unde am plecat. A trebuit să cântăresc opțiunile de a o supune din nou la tratament, dar sper că încă trei runde ar putea fi ceea ce are nevoie cancerul pentru a-l distruge complet. Evie a făcut recent un test genetic care a arătat că are retinoblastom non-genetic. Cazurile de retinoblastom genetic sfârșesc de obicei prin a-l avea în ambii ochi, așa că cel al lui Evie ar trebui să fie într-un singur ochi.  Cred că este complet oarbă la ochiul drept în acest moment, dar uneori retina se poate reatașa, așa că îmi păstrez speranța și păstrez lucrurile cât se poate de normale„, mai spune femeia.

Danielle speră că cancerul rar al lui Evie se va stabiliza după tratament, deoarece, odată ce a împlinit șase ani, este puțin probabil ca acesta să devină din nou reactiv.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!