Un bebeluş de 6 luni din localitatea Dimăcheni, judeţul Botoşani, a murit după ce a fost legănat prea tare ca să adoarmă. Pentru că au văzut că nu se simte bine, părinţii fetiţei au sunat la 112. Era deja moartă când a ajuns echipajul de la ambulanţă.
Trupul bebeluşului a fost dus pentru necropsie la IML. Medicii legişti au constatat, la autopsie, că fetiţa de 6 luni a avut parte de o moarte șocantă: a murit din cauza zgâlțâielii din timpul legănatului, scrie botosaninews.ro.
Atât de puternic a fost legănată fetița încât creierul s-a lovit în interiorul cutiei craniene și a avut mai multe leziuni.
Citeşte şi: Un copil a fost bătut cu bestialitate de mai mulţi adolescenţi. Imagini şocante, surprinse în Vaslui
Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul acestui bebeluş.
„Dosarul a fost mai întâi văzut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani întrucât inițial s-a suspectat o infracțiune de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidențăleziuni externe, motiv pentru care dosarul a fost înregistrat la noi. Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi a fost cauzată de o hemoragie subdurală bilaterală. Este vorba de așa zisul sindrom al copilului zgâlţâit”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, Nicoleta Arpinte.
Citeşte şi: Un bebeluş a cărui mamă a fost vaccinată anti-Covid s-a născut cu anticorpi
Sindromul copilului zgaltait (shaken baby syndrome) reprezinta o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor si coastelor, datorita miscarii bruste sau zguduirea sugarului si copilului mic.
Incidenta acestui sindrom este de 1400 cazuri anual in lume pana la 10.000 cazuri anual, iar mortalitatea este de 25-30%. Varsta la care apare acest sindrom este cuprinsa intre 6-12 luni, dar uneori poate sa apara si la varsta de 5-6 ani.
Sindromul copilului zgaltait apare datorita faptului ca sugarul nu are creierul sufficient de dezvoltat, ceea ce permite creierului sa se deplaseze in cutia craniana si sa sufere o accceleratie pana la intampinarea unei rezistente.
Sugarul are capul 25% din totalul greutatii, muschii gatului nu sunt dezvolltati suficient si pot sa apara limitari ale miscarii capului in timpul unor socuri violente. Deoarece creierul sugarului nu este sufficient dezvoltat, vasele cerebrale sunt fragile si se pot rupe usor, producandâ hematoame subdurale sau epidurale, care comprima tesutul cerebral si pot produce: pierderea starii de constienta, convulsii, coma, stop respirator sau cardiac.
Pot sa apara si alte leziuni grave, care pot pune in pericol viata copilului, cum ar fi:hemoragiile retiniene, orbirea, fracturile costale sau fracturile membrelor.
“In general, aceasta manifestare apare atunci cand bebelusul face o criza de plans, iar adultul depasit de situatie, il ia de subsuori, tinut de axile, si-l zgaltaie cu putere, in incercarea de a-l face sa nu mai planga, fara a fi neaparat un act rauvoitor. Datele arata ca atat femeile, cat si barbatii, de toate varstele si toate nivelurile economice si educationale sunt capabile sa zgaltaie un copil din cauza frustrarii pe care o simt atunci cand un copil nu se opreste din plans”, explica dr. Tatiana Ciomartan, medic primar pediatru, coordonator al Proiectului pentru Siguranta Copilului in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”A. Rusescu”.