Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi

Specialiștii în educația copilului sunt de părere că învățarea unei limbi străine poate începe concomitent cu învățarea limbii materne, deoarece creierul bebelușului are capacitatea de a asimila mai multe limbi în același timp, fără a le amesteca.
Roxana Gagiu
22 sept. 2016, 13:14
Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi

În opinia expertului în educație Ștefania Filip, unul dintre specialiștii care au introdus, în România, revoluționara metodă de învățare a limbii engleze de către bebeluși, asimilarea lingvistică timpurie modelează și alte forme de dezvoltare cognitivă la copii.

„După şapte ani în care am observat foarte atent procesul de învățare, prin metoda didactică a profesorului britanic Helen Doron, am ajuns la o concluzie remarcabilă: bebelușii au o capacitate extraordinară de a învața, în același timp, mai multe limbi, fără a exista riscul ca aceștia să le confunde. Din studii empirice, am constatat că micuții pot vorbi limba engleză, atunci când li se cere la cursuri și pot conversa liber cu alți copii în această limbă, însă atunci când vin părinții să-i ia acasă, își „comută” creierul înapoi pe limba română și nu fac confuzii între cele două sisteme lingvistice”, afirmă Ștefania Filip, coordonatorul Centrului Internațional Helen Doron English, în România.

Totodată, expertul crede că, spre deosebire de adulți, instinctul de asimilare a unei limbi este mult mai accentuat la bebeluși, iar acest lucru denotă că o limbă străină trebuie învățată de mic, atunci când nu s-a sedimentat încă o matrice de gândire.

„La adulți s-a format deja un tipar de gândire, iar metodele clasice de învățare intră în conflict cu matricea lor deja asimilată. Unui adult îi va fi mult mai greu să înțeleagă, spre exemplu, motivele pentru care, în limba engleză, articolul hotărât se pune în față substantivului și este un cuvânt de sine stătător, iar în limba română articolul hotărât se pune la sfârșitul cuvântului și face parte din cuvânt. În mintea lui există deja sedimentat o matrice de înțelegere a limbii române și este mult mai greu să mai construiești o altă matrice destul de diferită. La bebeluși e mult mai simplu procesul de asimilare. Bebelușul nu te va întreba niciodată de ce există reguli diferite între cele două limbi, ci își va construi natural două sisteme de înțelegere și nu le va confunda. Pe măsură ce un bebeluș învață cuvinte, el învață, în fapt, concepte și modul în care acestea există în lumea din jurul nostru. Spre exemplu, atunci când copilul va începe să folosească pentru prima dată cuvântul „câine”, el nu învăță doar cuvinte pentru vocabularul său, așa cum se întâmplă la un adult, ci și ceea ce înseamnă conceptul de „câine”. Astfel, copilul va atribui acelui concept câte un nume: în limba maternă și în cea străină sau cea asimilată”, declară Ștefania Filip.

Metoda de învățare a limbii engleze pentru bebeluși (Helen Doron Early English) a fost implementată, cu succes, acum 30 de ani de către renumitul profesor britanic Helen Doron, în rândul a peste 2 milioane de copii din întreaga lume, iar în România există 24 de centre internaționale în localitățile: Bucureşti, Constanţa, Brăila, Galaţi, Bacău, Focşani, Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Oradea, Zalău, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Deva şi Făgăraş.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii care vor avea probleme emoționale. Se vor izola o perioadă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tensiuni Diplomatice Între Ucraina și SUA: Zelenski, Dispuns să Renunțe la Funcție pentru Pace
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!