Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi

Specialiștii în educația copilului sunt de părere că învățarea unei limbi străine poate începe concomitent cu învățarea limbii materne, deoarece creierul bebelușului are capacitatea de a asimila mai multe limbi în același timp, fără a le amesteca.
Roxana Gagiu
22 sept. 2016, 13:14
Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi

În opinia expertului în educație Ștefania Filip, unul dintre specialiștii care au introdus, în România, revoluționara metodă de învățare a limbii engleze de către bebeluși, asimilarea lingvistică timpurie modelează și alte forme de dezvoltare cognitivă la copii.

„După şapte ani în care am observat foarte atent procesul de învățare, prin metoda didactică a profesorului britanic Helen Doron, am ajuns la o concluzie remarcabilă: bebelușii au o capacitate extraordinară de a învața, în același timp, mai multe limbi, fără a exista riscul ca aceștia să le confunde. Din studii empirice, am constatat că micuții pot vorbi limba engleză, atunci când li se cere la cursuri și pot conversa liber cu alți copii în această limbă, însă atunci când vin părinții să-i ia acasă, își „comută” creierul înapoi pe limba română și nu fac confuzii între cele două sisteme lingvistice”, afirmă Ștefania Filip, coordonatorul Centrului Internațional Helen Doron English, în România.

Totodată, expertul crede că, spre deosebire de adulți, instinctul de asimilare a unei limbi este mult mai accentuat la bebeluși, iar acest lucru denotă că o limbă străină trebuie învățată de mic, atunci când nu s-a sedimentat încă o matrice de gândire.

„La adulți s-a format deja un tipar de gândire, iar metodele clasice de învățare intră în conflict cu matricea lor deja asimilată. Unui adult îi va fi mult mai greu să înțeleagă, spre exemplu, motivele pentru care, în limba engleză, articolul hotărât se pune în față substantivului și este un cuvânt de sine stătător, iar în limba română articolul hotărât se pune la sfârșitul cuvântului și face parte din cuvânt. În mintea lui există deja sedimentat o matrice de înțelegere a limbii române și este mult mai greu să mai construiești o altă matrice destul de diferită. La bebeluși e mult mai simplu procesul de asimilare. Bebelușul nu te va întreba niciodată de ce există reguli diferite între cele două limbi, ci își va construi natural două sisteme de înțelegere și nu le va confunda. Pe măsură ce un bebeluș învață cuvinte, el învață, în fapt, concepte și modul în care acestea există în lumea din jurul nostru. Spre exemplu, atunci când copilul va începe să folosească pentru prima dată cuvântul „câine”, el nu învăță doar cuvinte pentru vocabularul său, așa cum se întâmplă la un adult, ci și ceea ce înseamnă conceptul de „câine”. Astfel, copilul va atribui acelui concept câte un nume: în limba maternă și în cea străină sau cea asimilată”, declară Ștefania Filip.

Metoda de învățare a limbii engleze pentru bebeluși (Helen Doron Early English) a fost implementată, cu succes, acum 30 de ani de către renumitul profesor britanic Helen Doron, în rândul a peste 2 milioane de copii din întreaga lume, iar în România există 24 de centre internaționale în localitățile: Bucureşti, Constanţa, Brăila, Galaţi, Bacău, Focşani, Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Oradea, Zalău, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Deva şi Făgăraş.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul unic din România care a ajuns să fie pe cale de dispariție. Trăiește într-o zonă spectaculoasă a țării noastre, e drăgălaș și atrage foarte mulți turiști
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Devine obligatoriu și în România. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Ce s-a ales de Selena de la Candy? Superba blondă e de nerecunoscut, a plecat din România. Cu ce se ocupă acum
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cuplul de români care, an de an, pleacă, la cules de sparanghel, în Germania. Cât câștigă în două luni: „Ne așteaptă copiii acasă”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
RCA s-au scumpit iarăși, cu 60%. Cine e vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun sunt obligați să împartă în mod egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
"Atacul de Florii a depășit orice limită de decență". Emisarul lui Trump schimbă tonul cu Putin
Florin Piersic, revenire spectaculoasă. Actorul este complet schimbat, a primit un cadou special de Florii: „Vin Floriile cu soare și soarele cu…Florin”
MediaFlux
Este obligatoriu pentru toți românii care stau la casă! Se deschide dosar penal și amendă de minim 2.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren