Bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit zilnic milioane de microplastice. Avertisment serios pentru părinţi, din partea savanţilor

Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit milioane de particule de microplastic pe zi. Sterilizarea prin fierbere este greşită, avertizează aceştia, procesul determinând recipientele să verse milioane de microplastice în hrana micuţilor.
Iulian Tudor
20 oct. 2020, 08:29
Bebeluşii hrăniţi cu biberonul înghit zilnic milioane de microplastice. Avertisment serios pentru părinţi, din partea savanţilor

Un bebeluş înghite zilnic, în medie, peste un milion de microparticule de plastic desprinse din structura biberonului, potrivit unui studiu publicat în The Guardian, care sugerează câteva acţiuni utile pentru reducerea acestei cantităţi de particule ingerate, al căror impact asupra sănătăţii nu este deocamdată cunoscut.

Autorii studiului au expus modele dintre cele mai bine vândute biberoane din polipropilenă la procedura de preparare recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – sterilizarea biberonului, apoi prepararea formulei de lapte cu apă încălzită la minimum 70 de grade Celsius pentru eliminarea eventualelor bacterii periculoase. Rezultatul: unele biberoane eliberează până la 16 milioane de microparticule de plastic pe litru, iar temperatura joacă un rol esenţial.

Dacă apa pentru prepararea laptelui este încălzită la 95 de grade Celsius cantitatea de microparticule de plastic poate creşte, ajungând la 55 de milioane pe litru. La o temperatură a apei de 25 de grade Celsius cantitatea poate ajunge la puţin peste o jumătate de milion.

Citeşte şi De unde să nu bei NICIODATĂ apă. 4 moduri în care apa te poate îmbolnăvi

Un bebeluş de 12 luni înghite, în medie, 1,5 milioane de microparticule de plastic pe zi, potrivit cercetătorilor care s-au bazat în special pe numărul de biberoane vândute în 48 de ţări şi pe volumul de lapte consumat zilnic. Expunerea zilnică este mai ridicată în ţările dezvoltate unde alăptarea este mai puţin frecventă – 2,3 milioane în America de Nord, 2,6 milioane în Europa.

”Ultimul lucru pe care îl dorim este să alarmăm excesiv părinţii, mai ales că nu avem suficiente informaţii despre consecinţele potenţiale ale microparticulelor de plastic asupra sănătăţii copiilor”, a comentat unul dintre autori, John Boland.

Unele studii au prezentat gradul de contaminare a alimentelor cu microplastic – WWF a estimat că o persoană medie înghite până la 5 grame de plastic în fiecare săptămână, greutatea unui card de credit. Însă, lipsesc date privind impactul asupra sănătăţii al acestei ingestii sau riscurile chimice asociate cu eventualii aditivi. „Este foarte posibil ca (particulele) să treacă pur şi simplu foarte repede prin corp„, a remarcat Oliver Jones, profesor la Universitatea RMIT din Melbourne, care nu a fost implicat în acest studiu, citat de Science Media Centre.

Sfaturi pentru a limita expunerea la microparticule

Cu toate acestea, autorii dau sfaturi pentru a limita expunerea copiilor la microparticulele de plastic. Ei recomandă clătirea biberoanelor de trei ori în apă rece după sterilizare, pregătirea laptelui praf într-un recipient care nu este din plastic înainte de a turna lichidul răcit în biberon şi evitarea agitării excesive a biberonului. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea introducerii biberonului în cuptorul cu microunde.

Pentru încălzirea apei, autorii nu recomandă recipientele electrice din plastic care eliberează ”un număr similar de microparticule de plastic”. Studiul nu a analizat biberoanele din sticlă, care, desigur, ”nu eliberează particule”, dar sunt grele şi casabile şi rămân în plan secundar pe piaţă, au notat autorii.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a modelelor confecţionate din plastic, ”studierea destinaţiei finale şi a parcursului microparticulelor de plastic prin corp este următorul nostru pas”, au declarat autorii pentru AFP, adăugând că intenţionează să se concentreze pe probleme de imunologie şi biochimie asociate ingestiei de micro sau chiar nanoparticule de plastic.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară