Medicii legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” București au finalizat expertiza medico-legală în cazul bebelușului din Suceava mort după botez în urmă cu aproape doi ani. Bebelușul a făcut stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din municipiului Suceava.
Citește și: Theo Rose a dezvăluit numele bebelușului. Artista și-a expus burta de gravidă
Expertiza legiștilor de la București contrazice parțial raportul celor de la Suceava, care au pus decesul pe seama unei pneumonii cu complicații, fără referiri la ce s-a întâmplat în biserică.
Citește și: Un bebeluș născut în Republica Dominicană a fost numit al 8-lea milard de locuitor din lume
Legiștii de la București au constatat că moartea violentă, prin aspirare de lichid (apă), însă insistă și pe problemele acute de sănătate ale bebelușului, potrivit Monitorul de Suceava.
Decesul bebeluşului în cauză s-a produs la sfârşitul lunii ianuarie 2021, la 12 ore după slujba de botez oficiată de preotul Alexandru Mazarache la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Zamca. Preotul are calitatea de suspect în cadrul dosarului penal.
După apariția raportului INML, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a reacţionat, considerând că „o contestaţie a raportului este un demers firesc”, având în vedere că ”este contradictoriu cu cel de la Suceava”.
Într-un comunicat remis de pr Alexandru Flavian Sava, de la Biroul de presă al instituţiei, se arată că ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache, cel care a săvârşi slujba de botez a bebeluşului în cauză, ”nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire”, scrie Agerpres.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor afirmă sprijinul necondiţionat faţă de familia bebeluşului decedat, „ca datorie morală şi firească, manifestată în relaţia credincios-Biserică”, subliniind şi că rânduiala săvârşirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoţilor din eparhie doar o recomandare privind atenţia sporită în cazurile în care bebeluşii au afecţiuni pe care părinţii le fac cunoscute.
„În cazul în care se va decide în sensul vinovăţiei părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice şi statutare în vederea sancţionării”, a arătat preotul Alexandru Flavian Sava.