Potrivit deciziei luate de BEC în şedinţa de marţi, candidaturile propuse de Partidul Diaspora Unită au fost respinse, având în vedere că lista de susţinători cuprinde doar 190.323 semnături conforme, faţă de 200.000 necesare.
De asemenea, candidatura lui Paul Octavian Jurma a fost respinsă deoarece listele de susţinători cuprind doar 2.081 semnături din cele 100.000 necesare.
Totodată, BEC a admis în parte candidaturile propuse de Partidul Alternativa Dreaptă la alegerile europarlamentare, fiind respinsă candidatura persoanei care se afla pe locul trei al listei pe motiv că acesta face parte din alt partid.
Pe de altă parte, BEC a admis listele de candidaţi propuse pentru europarlamentare de Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei), Alianţa Politică România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, precum şi a candidatului independent Paula Marinela Pîrvănescu.
Anterior, BEC a admis listele de candidaţi propuse de Alianţa electorală PSD PNL şi Partidul S.O.S. România.
Un număr de 15 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 7 candidaţi independenţi s-au înscris la alegerile europarlamentare din 9 iunie, potrivit anunţului BEC din 10 aprilie, când s-a încheiat termenul pentru depunerea candidaturilor.
BEC a precizat că se va pronunţa privind admiterea sau respingerea candidaturilor depuse, după parcurgerea tuturor etapelor, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor fiind data de 29 aprilie.
Comentând rezultatele unui sondaj realizat în perioada 24-27 martie de IRES, conform căruia în situația în care războiul din Ucraina s-ar extinde și ar implica și țările NATO, 38% dintre români s-ar înrola pentru a-și apăra țara, 44% ar rămâne în țară dar nu s-ar înrola, iar 9% ar pleca din România într-un loc mai sigur, liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a avut o reacție virulentă la adresa ultimei categorii, catalogându-i pe respectivii drept „trădători”.
„Acei 9% care spun că vor pleca din țară (n.r. în cazul unui război) nu meritau să se nască români. Sunt mai dur. Dacă erau astfel cei ce au luptat pentru independența României, dacă ar fi fost așa cei care au luptat pentru ca țara asta să fie România dodoloață, dacă erau așa cei care au ales să meargă pe front până la Cotul Donului sau până la Munții Tatra sau care au murit la Oituz sau la Mărășești, păi nu am mai fi existat. E dureros, iar acei indivizi nu au primit o educație de acasă, nu au ascultat în viața lor un cântec patriotic, nu știu legendele românilor, nu cunosc istoria românilor. Ăia 9% sunt trădători de țară! Cei care spun «Plec din România ca să mă salvez și nu-mi pasă ce se întâmplă cu țara mea», înseamnă că nu au pic de suflet românesc. Nu merită să poarte pașaportul românesc!”, a declarat Rareș Bogdan.
În replică, actorul Florin Călinescu a postat marţi, pe Facebook, un mesaj pentru prim-vicepreşedintele PNL.
„Pentru că Rareş Bogdan i-a numit trădători de ţară pe românii care locuiesc în afara României, în calitate de viitor Preşedinte şi conducător suprem al Armatei, emit următorul decret, articol unic: în regim de urgenţă se concentrează numitul Rareş Bogdan, ca soldat combatant! Dacă va fi cazul, va fi decorat post-mortem cu ordinul Rolecs clasa a 2-a cu colan de aur”, a scris Florin Călinescu.