Potrivit art 29 alin. (12) lit a) din lege, în prima etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu câte un reprezentant propus de fiecare partid politic, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţă politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri şi are membri în PE.
Potrivit documentului BEC, competitorii electorali care îndeplinesc condiţiile art 29 alin (12) lit. a) din lege ca şi pe cele de la art 26 alin. 3 la alegerile pentru membri din România în Parlamentul European din 25 mai şi care pot completa birourile electorale ale secţiilor de votare în prima etapă sunt: Partidul Mişcarea Populară, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Naţional Liberal, Partidul Democrat Liberal, Partidul România Mare.
Potrivit art 29 alin. (12) lit. b din lege, în a doua etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu câte un reprezentant propus de fiecare partid politic, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţă politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri şi nu are membri în PE. Astfel, competitorii electorali care îndeplinesc condiţiile art. 29 alin. (12) lit. b din lege, şi care pot completa birourile electorale ale secţiilor de votare în a doua etapă sunt: Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Forţa Civică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidul Noua Republică, Partidul Ecologist Român, Partidul Verde, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale.
Desemnarea reprezentanţilor partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri şi nu au membri în PE se face potrivit ordinii stabilite la completarea biroului electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile art 26 alin 4, se menţionează în documentul BEC.
În acest sens, pentru stabilirea ordinii de completare atât a biroului electoral judeţean, cât şi ordinea în care competitorii electorali fără membri în PE pot completa birourile electorale ale secţiilor de votare, la tragerea la sorţi organizată potrivit art. 26 alin. 4 din lege, vor fi introduşi în urnă toţi cei 9 competitori electorali care nu au membri în PE . Ordinea extragerii acestora din urnă stabileşte ierarhia în care aceştia au vocaţia de a completa biroul electoral judeţean respectiv biroul electoral al secţiei de votare, în a doua etapă. Completarea efectivă se va face, în această ordine, în funcţie de locurile disponibile şi de competitorii care au transmis, în termen legal, biroului electoral judeţean reprezentanţii lor, mai precizează sursa citată.