UPDATE: Pe ordinea de zi au fost cinci cereri de anulare a parlamentarelor, inclusiv pentru modul în care a intrat Partidul Oamenilor Tineri în noul Legislativ.
Membrii BEC au decis că acestea au fost inadmisibile sau tardive.
UPDATE: Președintele AUR, George Simion, a anunțat în urmă cu scurt timp, că Biroul Electoral Central a decis să repingă cererile de anulare a alegerilor parlamentare desfășurate pe 1 decembrie.
Şedinţă crucială la BEC. Cei care solicită invalidarea scrutinului sunt reprezentanți ai unor formațiuni politice care nu au intrat în Parlament după votul de la 1 decembrie.
Sesizările lor de la BEC fac referire la Partidul Oamenilor Tineri (POT), un partid politic creat în 2023 de o deputată fostă AUR, Anamaria Gavrilă. POT a beneficiat pe TikTok de o campanie similară celei care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Sunt patru cereri depuse, una dintre el a fost deja respinsă. În aceste condiții, POT a reușit să depășească pragul electoral cu peste un procent.
Au fost depuse patru sesizări la BEC, ultimele trei în cursul zilei de sâmbătă. Cei de la partidul DREPT au fost primii care au cerut anularea scrutinului parlamentar, însă solicitarea lor a fost deja respinsă.
„Biroul Electoral Central constată că cererea este tardiv formulată, petentul fiind decăzut din dreptul de a formula această cerere”, a precizat Biroul Electoral Central.
La rândul lor, Forța Dreptei, REPER și PNCR au depus astfel de cereri. Principiul de la baza solicitării de anulare este același invocat în cazul alegerilor prezidențiale: anume, scrutinul a fost viciat prin proceduri ilegale”, potrivit România TV.
AUR anunţă că sesizează Comisia de la Veneţia, OSCE şi GRECO după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale şi lansează o petiţie prin care cere alegeri libere. Liderul AUR George Simion spune că şi el, şi Călin Georgescu vor cere la ICCJ anularea deciziei
Coaliţia pro-europeană se naşte greu
Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, de la USR, scris sâmbătă că PSD-PNL-UDMR-minorităţi au o majoritate singuri în noul parlament şi toate vor să crească taxele, în timp ce USR nu va susţine creşteri de taxe şi susţine reducerea cheltuielilor statului. El mai afirmă că singura şansă să nu crească taxele anul viitor este în mâinile domnului Bolojan, astfel că, dacă el va vrea creşterea taxelor, atunci ele vor creşte, iar dacă nu, sunt alături de el pentru a reduce masiv cheltuielile.
Pe de altă parte, noul Parlament ar putea fi mai mic decât se anticipa. Nu doar pentru că Biroul Electoral Central a lăsat neatribuite două mandate de senator pentru care POT pur și simplu nu a avut candidați, ci și pentru că se anunță surprize la validarea mandatelor în Parlament.
O serie de mandate de parlamentar ar putea fi invalidate de către Comisiile de validare din Camera Deputaților și Senat, ca urmare a faptului că mai mulți candidați au obținut locuri în Parlament prin organizații de partid și chiar formațiuni întregi care nu au avut mandatari financiari desemnați. În mod deosebit, Partidul Oamenilor Tineri (POT) este vizat aproape în totalitate de această problemă, precizează surse politice pentru stiripesurse.ro.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins deja solicitări de invalidare primite, motivând că nu are competența de a hotărî în astfel de situații, responsabilitatea revenind exclusiv Comisiilor de validare ale celor două Camere. Alte solicitări de anulare sunt pe ordinea de zi a ședinței BEC de sâmbătă.În consecință, există posibilitatea ca noul Parlament să înceapă activitatea cu un număr redus de membri. Oricum, acesta este deja fără două mandate de senator în județele Giurgiu și Ialomița, declarate vacante de către BEC, deoarece POT nu a avut un număr suficient de candidați pentru a ocupa aceste posturi.
Potrivit regulamentelor celor două camere ale parlamentului, după alegerile parlamentare se formează comisii de validare, care analizează îndeplinirea de către fiecare deputat/senator a condiţiilor de eligibilitate şi a depunerii la dosar a tuturor documentelor cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatelor.