Elena Lasconi a reacționat după decizia BEC:
„Nu este fără precedent! Este fără precedent ce au făcut câțiva inși din USR și când spun asta nu mă refer la tot USR-ul pentru că USR-ul este format din peste 20.000 de membri. Sunt foarte mulți oameni în momentul ăsta în stradă, care îmi fac campanie. Ideea este că era previzibilă o asemenea decizie a BEC și cred că nu și-au dat seama și nu s-au consultat înainte cu nimeni de la juridic pentru că eu știu că săptămâna viitoare o să-mi fac dreptate. O să am acces și la resurse și la absolut tot pentru a-mi continua campania.
Ca să vă faceți o idee, ce au făcut ei, o să vă răspund. E ca și cum am fost împreună la starea civilă, după care ne-am plătit restaurantul și lăutarii și când ne-am dus în fața preotului…au schimbat candidatul, au schimbat soția, ca să zic așa. Cam asta au făcut ei și sunt încrezătoare pentru că sunt și foarte luptătoare și întotdeauna am luptat pentru dreptate, pentru statul de drept și pentru democrație și sunt absolut sigură că săptămâna viitoare o să am și o ordonanță prezidențială, o să se regleze lucrurile și vreau să-i încurajez pe colegii mei să continue să facă campanie. Nu pot să facă campanie pentru un alt candidat. Nu înțeleg de ce au declanșat o asemenea bombă care este extrem, extrem de periculoasă pentru statul de drept și pentru democrația din România. Aș vrea să fiți foarte atenți, că anul trecut s-au anulat alegerile, iar în decizie spuneau foarte clar că au fost viciate alegerile pentru că alegătorii au fost înșelați.
Deci, nu vorbesc despre USR, vorbesc despre 16 oameni care au votat într-un birou național și apoi s-a supus un vot abuziv într-o ședință informală și subliniez „informală”. Asta înseamnă că ne-am întâlnit să vorbim prietenește, să spun așa, să socializăm între noi și ambele sunt nestatutare și abuzive și încalcă foarte multe articole și din legi. Înțeleg că deja există colegi care vor să depună plângeri penale.
Eu mi-am găsit un avocat și săptămâna viitoare o să fac toate demersurile și în justiție și la Autoritatea Electorală Permanentă și la Biroul Electoral Central. Dacă vă aduceți bine aminte, în momentul în care au ieșit la declarații după ce au făcut acel birou național, au folosit în live codul meu de mandatar și este codul meu…adică eu sunt reprezentantul USR-ului, sunt candidatul USR-ului. Dacă ei și-ar fi dorit să-l susțină puteau să o facă înainte de depunerea candidaturii, dar ei au validat faptul…am strâns semnăturile, au fost împreună cu mine la depunerea candidaturii, am început să facem campanie electorală prin țară, adică cum să zic…este absurd ceea ce se întâmplă.
Câțiva din acești colegi care au făcut toată această mișcare se gândesc de ceva vreme pentru că am aflat astăzi că înainte cu o săptămâna nu se mai făceau nicio plată pentru gustările mele, se cheltuiau puțini bani în social media și în primele luni din an…colegii mei au făcut campanii în țară și am strâns semnături și așa mai departe, doar că eu am văzut că, din punct de vedere al organizării campaniei de aici de la București, nu aveam un program să mergem în țară, să mergem în Diaspora, așa cum am făcut anul trecut”, a declarat Elena Lasconi la Realitatea Plus.
Decizia vine într-un context în care, deși USR a anunțat oficial că renunță la candidatura Elenei Lasconi, aceasta figurează în continuare pe buletinul de vot, având în vedere că perioada în care candidații se puteau retrage a fost deja încheiată.
Conform legislației în vigoare, USR este considerat că are un candidat propriu, deoarece candidaturile nu au fost retrase în termenul stabilit. Prin urmare, promovarea unui alt candidat, fie online, fie offline, este contrară normelor electorale. Potrivit unor surse oficiale, BEC a fundamentat decizia sa pe prevederile Regulamentului (UE) 2024/900, ale Legii 334/2025 privind finanțarea campaniilor electorale și ale OUG 1/2025, care stabilesc că partidele politice pot difuza materiale publicitare doar pentru propriile candidaturi ale căror candidaturi sunt definitive.
Astfel, un partid politic nu poate promova candidatul altui partid sau un independent fără a încălca legislația privind finanțarea campaniei. Acest lucru se aplică inclusiv promovării neplătite pe rețelele sociale, în cazul în care se face prin conturile oficiale ale partidului.
Această decizie contrazice afirmațiile recente ale lui Nicușor Dan, care declara că membrii USR ar putea face campanie pentru el, la fel ca și cei ai altor partide care îl susțin, precum PMP și Forța Dreptei. În cadrul unei conferințe de presă susținute tot pe 12 aprilie, primarul Capitalei a recunoscut existența unor neclarități legate de legislație, menționând că „problema nerezolvată este legată de așa-numiții actori politici, care nu sunt definiți cu precizie în ordonanță.”
Pentru a evita încălcarea normelor privind finanțarea, Nicușor Dan a anunțat că va trimite BEC o listă cu aproximativ 500 de conturi de social media ale susținătorilor săi, care vor putea promova mesajele campaniei fără a apela la promovare plătită. El a subliniat că „singura persoană care va plăti pentru promovare în această campanie voi fi eu, prin mandatarul financiar.”
Cât despre posibilitatea promovării campaniei pe conturile oficiale ale USR, Nicușor Dan a sugerat că acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care BEC ar fi notificat și și-ar asuma responsabilitatea financiară. Totuși, decizia BEC înlătură această posibilitate, cel puțin din perspectiva interpretării actuale a legislației.
În cazul în care USR ar continua să susțină campania online pentru Nicușor Dan, iar banii ar fi cheltuiți pentru aceasta, riscul anulării alegerilor prezidențiale este foarte mare.