BEC îi răspunde lui Dorneanu: „Eroare de înscriere” şi scăpare legislativă în privinţa numărului diferit de alegători la referendum

Biroul Electoral Central (BEC) i-a răspuns vineri președintelui Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanu, în legătură cu nelămurirea acestuia referitoare la numărul diferit de alegători la cele două întrebări ale referendumului pe justiție, precizând că situția este cauzată de ”erori de înscriere”, dar și de o scăpare legislativă.
Filip Stan
14 iun. 2019, 13:20
BEC îi răspunde lui Dorneanu:

Precizările BEC către Valer Dorneanu:

    ”În ceea ce privește posibilitatea ca numărul alegătorilor înscriși la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului să fie diferit la întrebarea nr. 1 față de întrebarea nr. 2, precizăm că acest aspect nu beneficiază de o reglementare legală, întrucât din economia legii nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare, rezultă că legiuitorul nu a prevăzut norme distincte referitoare la referendumul cu două sau mai multe întrebări”.
    ”Alegătorii care doreau să voteze la referendum nu puteau opta între cele două întrebări și, dacă declarau că doresc să voteze la referendum primeau ambele buletine de vot, iar consemnarea faptului că au votat, se făcea pe o singură listă electorală”.
    ”Având în vedere faptul că înscrierea la pct. 1 din procesul verbal se făcea prin consemnarea numărului de cetățeni înscriși într-o singură listă electorală permanentă, înscrierea unor cifre diferite pe cele două procese verbale nu poate reprezenta decât erori de înscriere”.

BEC îi răspunde președintelui CCR și la nelămurirea acestuia privitoare la existența sau nu a unei difenreța între ”listele permanente” și ”lista pentru referendum”, explicându-i de ce a apărut și această eroare – din cauza unei alte scăpări legislative:

    ”Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum…” (…), în opinia noastră, reprezintă același număr cu ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
    ”Înscrierea la această rubrică, de către unele birouri electorale ale secțiilor de votare, și a alegătorilor cuprinși în listele suplimentare, este o eroare generată de formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2 – 4 la legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare (textul se regăsește pe procesul verbal din secția de votare poate sugera că ”lista pentru referendum” este mai mult decât lista electorală permanentă, respectiv că ar include și numărul alegătorilor care au votat pe lista suplimentară)”.
    ”Precizăm că, în absența unei atribuții legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condițiile în care legiuitorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată”.
    ”În opinia noastră, numărul corect care trebuia înscris la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului era numărul total al alegătorilor din lista electorală permanentă pe care fiecare birou electoral al secției de votare l-a primit în format tipărit”.

Președintele Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanu a transmis joi Biroului Electoral Central (BEC) o adresă prin care cere o serie de lămuriri suplimentare despre referendumul pe Justiție din 26 mai, acesta fiind interesat de ce este diferit numărul votanților la cele două întrebări puse de șeful statului.

Adresa transmisă de Dorneanu către BEC, consultată de G4Media.ro, a fost pusă pe ordinea de zi de vineri a Biroului Electoral. Președintele CCR a solicitat un răspuns până cel târziu pe 20 iunie.

Printre lucrurile pe care Valer Dorneanu le vrea lămurite se numără:

    de ce BEC a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”
    de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2
    cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!