Tribunalul Bucureşti decide miercuri dacă pedeapsa lui Gigi Becali va fi întreruptă, avocaţii spunând că ar trebui lăsat în libertate pentru a-şi pune ordine în afaceri, în timp ce procurorul a susţinut că acesta nu a administrat niciodată în mod direct firmele pe care le deţine.
Procurorul a mai arătat că această cerere nu este admisibilă şi pentru că până la acest moment nu s-a efectuat contopirea celor două pedepse la care a fost condamnat Gigi Becali, în dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării şi în dosarul „Valiza”. Potrivit procurorului, avocaţii lui Becali s-ar fi grăbit cu introducerea acestei cereri de întrerupere a executării pedepsei, întrucât articolul 455 din Codul de procedură penală, în baza căruia a fost făcută cererea, nu permite întreruperea executării pedepsei unei persoane pe numele căreia există mai mult de un mandat de executare.
Totodată, procurorul a arătat că toate argumentele apărării privind situaţia afacerilor lui Gigi Becali sau cea familială nu conduc la ideea că este îndeplinită acea consecinţă gravă pentru condamnat, astfel încât să fie necesară lăsarea acestuia în libertate.
Referitor la situaţia de la FC Steaua, procurorul a admis că Becali este acţionar, dar „varianta expusă de apărare potrivit căreia Steaua va intra în declin odată cu încarcerarea lui Becali excede situaţiei premisă”.
Consecinţele negative ce s-ar putea produce după încarcerarea lui Becali au o legătură directă cu clubul Steaua, şi nu cu persoana acestuia, a mai arătat procurorul. El a precizat că Becali nu are funcţie de conducere la FC Steaua.
„Steaua este în regulă, iar în prezent se lucrează la perfectarea vânzării unor jucători pe sume foarte mari şi, totodată, recent a avut loc vânzarea unui jucător pentru aproape două milioane de euro”, a mai arătat procurorul în faţa instanţei.
Referitor la o situaţie expusă de avocaţi conform căreia Primăria trebuie să-i plătească lui Gigi Becali o sumă considerabilă de bani ca urmare a câştigării unui proces, procurorul a arătat că discuţiile privind o posibilă eşalonare sau a amânării acestei sume de bani către Becali poate fi purtată şi de intermediari stabiliţi de acesta, dacă într-adevăr doreşte să facă un serviciu Primăriei şi, implicit, cetăţenilor.
Avocaţii au detaliat situaţia afacerilor lui Gigi Becali, cea de la FC Steaua, precum şi situaţia familială a acestuia.
Referitor la afaceri, avocaţii au arătat că fără Becali în libertate pentru a putea coordona în mod direct şi a pune ordine în situaţiile existente la cele patru societăţi unde este acţionar, activităţile acestora vor avea de suferit şi, implicit, persoanele angajate.
Totodată, avocaţii au arătat că fără Gigi Becali la Steaua, echipa va avea de suferit din cauza diminuării sumelor de bani, existând chiar riscul ca aceasta să nu mai poată intra în forurile internaţionale.
Avocaţii lui Gigi Becali au depus la instanţă mai multe înscrisuri referitoare la situaţia firmelor omului de afaceri, precum şi la situaţia familială a acestuia.
Procurorul prezent la şedinţă a spus că nu este împotriva documentelor depuse, dar a cerut ca avocaţii lui Gigi Becali să precizeze temeiul în baza căruia este făcută acţiunea de întrerupere a executării pedepsei. Acesta a solicitat ca avocaţii să menţioneze dacă sunt menţinute ca motive şi problemele familiale ale lui Gigi Becali, caz în care se impune efectuarea unei anchete sociale.
Avocaţii au depus în 7 iunie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primite de Gigi Becali.
În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.
Aceştia au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.
În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.
Instanţa nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocaţii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta. Cererea de contopire a pedepselor va fi judecată de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 19 iunie.
Gigi Becali şi-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaţilor a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Gigi Becali.