Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.
Alina Costache
05 iul. 2022, 07:40
Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

Menținerea hidratării are beneficii dovedite pentru sănătatea ta mentală și fizică. Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații cu vârsta de peste 19 ani să consume 3,7 litri de apă pe zi (adică 15,5 căni), iar femeile cu vârsta de peste 19 ani să consume 2,7 litri pe zi (adică 11,5 căni). Dar poate avea consumul de apă rece un impact negativ asupra sănătății noastre?

Localitatea din România unde apa a început sa fie RAŢIONALIZATĂ. Primarul dă vina pe săteni
Unii oameni cred că a bea apă rece este un obicei prost care vă poate afecta sănătatea pe termen lung. Această credință se bazează pe ideea că băutul apei reci îți contractă stomacul, făcând mai dificilă digerarea alimentelor după masă. De asemenea, unii oameni cred că organismul dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C (98,6°F) dacă beți apă care are o temperatură apropiată de cea a gheții, sau mai mică de 4°C (36°F).

Dar există oare vreun adevăr în aceste idei? Hai să vedem care sunt beneficiile și care sunt riscurile.

Riscuri

Consumul de apă rece îți afectează corpul în moduri pe care s-ar putea să nu le anticipezi sau să nu le dorești. Un studiu mai vechi și mai mic din 1978, la care au participat 15 persoane, a constatat că băutul apei reci a făcut ca mucusul nazal să fie mai gros și mai dificil de trecut prin tractul respirator.

Prin comparație, cercetătorii au constatat că supa de pui și apa caldă îi ajutau pe oameni să respire mai ușor. Dacă încercați să tratați o răceală sau o gripă, consumul de apă rece ar putea să vă agraveze congestia. Există unele afecțiuni de sănătate pe care consumul de apă rece le poate agrava. O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.

Durerea legată de achalazie, o afecțiune care limitează capacitatea organismului de a trece alimentele prin esofag, se poate, de asemenea, înrăutăți atunci când beți apă rece la masă, potrivit unui studiu din 2012.

Ce se întâmplă dacă pui un pahar cu apă și bicarbonat în frigider
În medicina tradițională chineză, se crede că a bea apă rece cu mâncare fierbinte creează un dezechilibru. De obicei, mesele din cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte, în schimb. Această credință este oglindită în mai multe alte culturi din întreaga lume.

Unii oameni au o credință similară, conform căreia consumul de apă rece într-o zi călduroasă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona că ambele credințe sunt adevărate sau false.

Beneficii

Consumul de apă rece are beneficii. Potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și poate face ca sesiunea de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că consumul de apă rece face ca organismul tău să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută.

Poate ajuta la pierderea în greutate?

Consumul de apă plată, indiferent de temperatură, a fost asociat cu un aport caloric mai mic pe parcursul zilei. Consumul de apă ca alternativă la băuturile zaharoase este bun pentru digestie și pentru menținerea unei greutăți moderate, chiar dacă apa pe care o beți este pe partea rece.

Consumul de apă rece te poate ajuta să arzi câteva calorii în plus pe măsură ce o digeri, deoarece corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază. Dar nu este probabil ca băutul apei reci să fie un instrument puternic de pornire pentru pierderea în greutate.

Este apa caldă sau fierbinte mai bună decât apa rece?

Deci, consumul de apă caldă poate ajuta la:

– digestie

– circulație

– eliminarea toxinelor

Deși acesta nu este un „risc”, în sine, este un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când decideți cum doriți să introduceți apă în organism.

S-a constatat că băutul apei calde sau călduțe vă face să vă fie mai puțin sete. Acest lucru poate fi periculos în zilele în care corpul tău încearcă să se răcească prin pierderea apei prin transpirație. Dacă optezi să bei apă caldă, fii conștient că s-ar putea să nu-ți fie sete atât de des pe cât ar trebui.

Unii oameni ar putea dori să evite să bea apă rece. A bea apă rece în timp ce sunteți răcit sau gripat, sau dacă aveți orice afecțiune cronică care duce la o digestie mai lentă, probabil că nu este o idee bună.

Dar, în timp ce unele culturi consideră că a bea apă rece reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea tuturor, nu există multe cercetări care să susțină această afirmație. Totuși, există o mulțime de beneficii ale consumului de apă caldă.

Cât despre beneficiile consumului de apă rece, acestea se dovedesc a fi aceleași beneficii ale consumului de apă obișnuită la temperatura camerei: vă mențin hidratat și vă simțiți revigorat.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii