Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.
Alina Costache
05 iul. 2022, 07:40
Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

Menținerea hidratării are beneficii dovedite pentru sănătatea ta mentală și fizică. Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații cu vârsta de peste 19 ani să consume 3,7 litri de apă pe zi (adică 15,5 căni), iar femeile cu vârsta de peste 19 ani să consume 2,7 litri pe zi (adică 11,5 căni). Dar poate avea consumul de apă rece un impact negativ asupra sănătății noastre?

Localitatea din România unde apa a început sa fie RAŢIONALIZATĂ. Primarul dă vina pe săteni
Unii oameni cred că a bea apă rece este un obicei prost care vă poate afecta sănătatea pe termen lung. Această credință se bazează pe ideea că băutul apei reci îți contractă stomacul, făcând mai dificilă digerarea alimentelor după masă. De asemenea, unii oameni cred că organismul dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C (98,6°F) dacă beți apă care are o temperatură apropiată de cea a gheții, sau mai mică de 4°C (36°F).

Dar există oare vreun adevăr în aceste idei? Hai să vedem care sunt beneficiile și care sunt riscurile.

Riscuri

Consumul de apă rece îți afectează corpul în moduri pe care s-ar putea să nu le anticipezi sau să nu le dorești. Un studiu mai vechi și mai mic din 1978, la care au participat 15 persoane, a constatat că băutul apei reci a făcut ca mucusul nazal să fie mai gros și mai dificil de trecut prin tractul respirator.

Prin comparație, cercetătorii au constatat că supa de pui și apa caldă îi ajutau pe oameni să respire mai ușor. Dacă încercați să tratați o răceală sau o gripă, consumul de apă rece ar putea să vă agraveze congestia. Există unele afecțiuni de sănătate pe care consumul de apă rece le poate agrava. O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.

Durerea legată de achalazie, o afecțiune care limitează capacitatea organismului de a trece alimentele prin esofag, se poate, de asemenea, înrăutăți atunci când beți apă rece la masă, potrivit unui studiu din 2012.

Ce se întâmplă dacă pui un pahar cu apă și bicarbonat în frigider
În medicina tradițională chineză, se crede că a bea apă rece cu mâncare fierbinte creează un dezechilibru. De obicei, mesele din cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte, în schimb. Această credință este oglindită în mai multe alte culturi din întreaga lume.

Unii oameni au o credință similară, conform căreia consumul de apă rece într-o zi călduroasă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona că ambele credințe sunt adevărate sau false.

Beneficii

Consumul de apă rece are beneficii. Potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și poate face ca sesiunea de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că consumul de apă rece face ca organismul tău să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută.

Poate ajuta la pierderea în greutate?

Consumul de apă plată, indiferent de temperatură, a fost asociat cu un aport caloric mai mic pe parcursul zilei. Consumul de apă ca alternativă la băuturile zaharoase este bun pentru digestie și pentru menținerea unei greutăți moderate, chiar dacă apa pe care o beți este pe partea rece.

Consumul de apă rece te poate ajuta să arzi câteva calorii în plus pe măsură ce o digeri, deoarece corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază. Dar nu este probabil ca băutul apei reci să fie un instrument puternic de pornire pentru pierderea în greutate.

Este apa caldă sau fierbinte mai bună decât apa rece?

Deci, consumul de apă caldă poate ajuta la:

– digestie

– circulație

– eliminarea toxinelor

Deși acesta nu este un „risc”, în sine, este un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când decideți cum doriți să introduceți apă în organism.

S-a constatat că băutul apei calde sau călduțe vă face să vă fie mai puțin sete. Acest lucru poate fi periculos în zilele în care corpul tău încearcă să se răcească prin pierderea apei prin transpirație. Dacă optezi să bei apă caldă, fii conștient că s-ar putea să nu-ți fie sete atât de des pe cât ar trebui.

Unii oameni ar putea dori să evite să bea apă rece. A bea apă rece în timp ce sunteți răcit sau gripat, sau dacă aveți orice afecțiune cronică care duce la o digestie mai lentă, probabil că nu este o idee bună.

Dar, în timp ce unele culturi consideră că a bea apă rece reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea tuturor, nu există multe cercetări care să susțină această afirmație. Totuși, există o mulțime de beneficii ale consumului de apă caldă.

Cât despre beneficiile consumului de apă rece, acestea se dovedesc a fi aceleași beneficii ale consumului de apă obișnuită la temperatura camerei: vă mențin hidratat și vă simțiți revigorat.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București