Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.
Alina Costache
05 iul. 2022, 07:40
Bei apă rece de la frigider? Greşeala care te poate costa scump vara!

Menținerea hidratării are beneficii dovedite pentru sănătatea ta mentală și fizică. Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații cu vârsta de peste 19 ani să consume 3,7 litri de apă pe zi (adică 15,5 căni), iar femeile cu vârsta de peste 19 ani să consume 2,7 litri pe zi (adică 11,5 căni). Dar poate avea consumul de apă rece un impact negativ asupra sănătății noastre?

Localitatea din România unde apa a început sa fie RAŢIONALIZATĂ. Primarul dă vina pe săteni
Unii oameni cred că a bea apă rece este un obicei prost care vă poate afecta sănătatea pe termen lung. Această credință se bazează pe ideea că băutul apei reci îți contractă stomacul, făcând mai dificilă digerarea alimentelor după masă. De asemenea, unii oameni cred că organismul dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C (98,6°F) dacă beți apă care are o temperatură apropiată de cea a gheții, sau mai mică de 4°C (36°F).

Dar există oare vreun adevăr în aceste idei? Hai să vedem care sunt beneficiile și care sunt riscurile.

Riscuri

Consumul de apă rece îți afectează corpul în moduri pe care s-ar putea să nu le anticipezi sau să nu le dorești. Un studiu mai vechi și mai mic din 1978, la care au participat 15 persoane, a constatat că băutul apei reci a făcut ca mucusul nazal să fie mai gros și mai dificil de trecut prin tractul respirator.

Prin comparație, cercetătorii au constatat că supa de pui și apa caldă îi ajutau pe oameni să respire mai ușor. Dacă încercați să tratați o răceală sau o gripă, consumul de apă rece ar putea să vă agraveze congestia. Există unele afecțiuni de sănătate pe care consumul de apă rece le poate agrava. O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.

Durerea legată de achalazie, o afecțiune care limitează capacitatea organismului de a trece alimentele prin esofag, se poate, de asemenea, înrăutăți atunci când beți apă rece la masă, potrivit unui studiu din 2012.

Ce se întâmplă dacă pui un pahar cu apă și bicarbonat în frigider
În medicina tradițională chineză, se crede că a bea apă rece cu mâncare fierbinte creează un dezechilibru. De obicei, mesele din cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte, în schimb. Această credință este oglindită în mai multe alte culturi din întreaga lume.

Unii oameni au o credință similară, conform căreia consumul de apă rece într-o zi călduroasă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona că ambele credințe sunt adevărate sau false.

Beneficii

Consumul de apă rece are beneficii. Potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și poate face ca sesiunea de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că consumul de apă rece face ca organismul tău să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută.

Poate ajuta la pierderea în greutate?

Consumul de apă plată, indiferent de temperatură, a fost asociat cu un aport caloric mai mic pe parcursul zilei. Consumul de apă ca alternativă la băuturile zaharoase este bun pentru digestie și pentru menținerea unei greutăți moderate, chiar dacă apa pe care o beți este pe partea rece.

Consumul de apă rece te poate ajuta să arzi câteva calorii în plus pe măsură ce o digeri, deoarece corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază. Dar nu este probabil ca băutul apei reci să fie un instrument puternic de pornire pentru pierderea în greutate.

Este apa caldă sau fierbinte mai bună decât apa rece?

Deci, consumul de apă caldă poate ajuta la:

– digestie

– circulație

– eliminarea toxinelor

Deși acesta nu este un „risc”, în sine, este un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când decideți cum doriți să introduceți apă în organism.

S-a constatat că băutul apei calde sau călduțe vă face să vă fie mai puțin sete. Acest lucru poate fi periculos în zilele în care corpul tău încearcă să se răcească prin pierderea apei prin transpirație. Dacă optezi să bei apă caldă, fii conștient că s-ar putea să nu-ți fie sete atât de des pe cât ar trebui.

Unii oameni ar putea dori să evite să bea apă rece. A bea apă rece în timp ce sunteți răcit sau gripat, sau dacă aveți orice afecțiune cronică care duce la o digestie mai lentă, probabil că nu este o idee bună.

Dar, în timp ce unele culturi consideră că a bea apă rece reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea tuturor, nu există multe cercetări care să susțină această afirmație. Totuși, există o mulțime de beneficii ale consumului de apă caldă.

Cât despre beneficiile consumului de apă rece, acestea se dovedesc a fi aceleași beneficii ale consumului de apă obișnuită la temperatura camerei: vă mențin hidratat și vă simțiți revigorat.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cea mai mare autostradă din istoria României. Când e gata proiectul grandios
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card