Oamenii de știință au descoperit 530 de cazuri, confirmate prin analize de laborator, de infecţii cu bacterii (Salmonella, E. coli şi Campylobacter) şi infestări cu paraziţi (criptosporidioză) printre pacienţii din statul Minnesota care au declarat că au băut lapte nepasteurizat, scrie doctorulzilei.ro.
Multe cazuri de astfel de infecţii rămân nedeclarate şi, ca atare, nu sunt confirmate prin analize de laborator şi nu sunt înregistrate, cred cercetătorii. Luând în calcul procentele cunoscute de subdiagnosticare a acestor infecţii, autorii studiului au estimat că, în perioada studiului, 20.502 de locuitori ai statului Minnesota, reprezentând cca. 17% dintre consumatorii de lapte crud, s-au îmbolnăvit. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Emerging Infectious Diseases.
Potrivit cercetătorilor, agenţii patogeni ce pot exista în laptele nepasteurizat pot produce simptome digestive, precum diaree, crampe abdominale şi vomă, care durează, de obicei, în jur de o săptămână. La unele persoane, însă, pot apărea şi simptome mai severe sau boli mai îndelungate, precum sindromul Guillain-Barre (o boală a sistemului nervos) sau artrită reactivă, inflamaţia articulaţiilor care se dezvoltă ca răspuns la o infecţie bacteriană.
În SUA, din 1998 până în 2011, au fost înregistrate 148 de epidemii asociate cu consumul de lapte crud. Conform datelor provenite de la Centers for Disease Control and Prevention, epidemiile au avut ca rezultat 2.384 de cazuri de îmbolnăviri, printre care 284 de cazuri ce au necesitat spitalizare şi 2 decese.
Citeşte şi Importanţa laptelui în alimentaţia noastră. Vezi adevărul despre consumul acestui aliment