Beijingul a CENZURAT discuţiile despre incidentul din Piaţa Tiananmen

Vehiculul care a intrat în mulţime, apoi a explodat, în Piaţa Tiananmen, era foarte puţin menţionat marţi în presa chineză, în timp ce relatările neautorizate despre eveniment pe reţelele de socializare au fost cenzurate.
Romania TV
29 oct. 2013, 20:28
Beijingul a CENZURAT discuţiile despre incidentul din Piaţa Tiananmen

Modul evaziv în care presa chineză a tratat evenimentul reflectă restricţiile impuse de autorităţi, într-o ţară unde instituţiile mass-media primesc frecvent instrucţiuni din partea Guvernului de a nu prezenta subiecte considerate ca fiind subversive de către Partidul Comunist, aflat la putere.

Marţi, Ştirile din Beijing, un cotidian mai critic la adresa puterii, a dat prioritate acoperirii unei greve a personalului medical din estul Chinei şi s-a limitat să republice un comunicat al agenţiei China Nouă.

Presa de stat a insistat asupra eforturilor pentru a oferi servicii de prim ajutor victimelor şi nu a oferit nicio precizare despre caracterul deliberat sau nu al ieşirii vehicului de pe partea carosabilă, o acţiune soldată cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Un site de Internet, Uighurbiz.net, a anunţat că un jurnalist a primit un ordin din partea Guvernului potrivit căruia „niciun conţinut, fotografii sau înregistrări video nu pot fi adăugate (comunicatului oficial)”, iar „titlul nu poate fi modificat”. Acest presupus ordin nu a putut fi confirmat de AFP, informează Mediafax.

Articolele despre incidentul din Tiananmen publicate de Nanfang Dushibao au fost şterse imediat de pe site-ul de Internet al acestui cotidian.

În reţelele de socializare chineze, supravegheate de către autorităţi, internauţi au postat rapid imagini cu explozia produsă luni în Piaţa Tiananmen, generând întrebări dacă este vorba sau nu despre un act de protest. Însă relatările martorilor oculari au fost şterse.

Unul dintre ei, care a postat fotografii pe foarte popularul site de microblogging Sina Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului, a fost contactat de către angajaţi ai acestei reţele de socializare, care l-au anunţat să nu difuzeze şi alte informaţii, a anunţat el pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Porivit presei chineze, Sina Weibo are mii de persoane însărcinate cu supravegherea conţinuturilor difuzate de către utilizatori şi cenzurarea postărilor cu caracter politic ce abordează subiecte foarte sensibile.

Posturile de televiziune din China nu a difuzat imagini din Piaţa Tiananmen, în timp ce forţele de ordine i-au reţinut jurnaliştii care făceau fotografii la faţa locului.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Noi trageri Loto pe 18 iulie 2024: Reporturi semnificative la toate categoriile
MediaFlux
SCANDAL la Casa de Pensii. Ce se întâmplă cu adeverințele pentru pensii
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'