„China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriană nu este o invenție a Chinei”, a afirmat diplomatul chinez. „O astfel de zonă a fost stabilită deja în Marea Chinei de Est, dacă se va proceda la fel și în Marea Chinei de Sud depinde de amploarea amenințărilor care vor apărea”, a afirmat Liu.
În noiembrie 2013, Beijingul a creat o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Est, inclusiv în spațiul aerian de asupra insulelor în litigiu Diaoyu (Senkaku), provocând proteste la Tokyo, Seul și Washington.
Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză marți Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud — o zonă strategică — nu au ”fundamente juridice”, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Tribunalul de la Haga a decis: China NU ARE drepturi ISTORICE în Marea Chinei
Beijingul a criticat vehement, miercuri, această decizie și a făcut apel la Filipine să „revină la masa negocierilor”, potrivit AFP. „Hotărârea este o hârtie bună de aruncat la coș”, a spus Liu Zhenmin, adăugând că decizia este „ineficientă, nedreaptă și utilizată pentru a nega dreptul și interesele Chinei”.
Alte țări „nu ar trebui să facă din Marea Chinei de Sud un loc apropiat de război”, a mai adăugat oficialul chinez, întrebat despre o eventuală consolidare a prezenței militare a Beijingului în regiune, adaugă AFP.
China consideră că deține suveranitatea asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții exprimate de Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.