Beijingul vrea să interzică accesul seropozitivilor în băile publice şi centrele SPA

Agenţia ONU de luptă împotriva SIDA (ONUSIDA) a denunţat luni un proiect de lege al autorităţilor chineze care prevede interzicerea accesului persoanelor seropozitive în băile publice şi în centrele de relaxare, relatează AFP.
Romania TV
15 oct. 2013, 16:29
Beijingul vrea să interzică accesul seropozitivilor în băile publice şi centrele SPA

Noua reglementare avută în vedere, dată publicităţii de Consiliul de Afaceri al Statului (Guvern) pe site-ul său de Internet, ar obliga instituţiile chineze de SPA şi băile publice să instaleze panouri care să le interzică accesul „persoanelor purtătoare de boli cu transmitere sexuală, virusul HIV şi patologii cutanate contagioase”.

Această propunere a ministrului Comerţului este ultima dintr-o listă lungă de discriminări faţă de persoanele purtătoare de HIV.

„ONUSIDA recomandă să fie retrase din proiectul de lege final restricţiile care împiedică seropozitivii să aibă acces în băile publice, în centre SPA şi în alte instituţii similare”, a declarat pentru AFP Hedia Belhadj, coordonatoarea agenţiei ONU din China.

Hedia Belhadj a subliniat că nu există niciun risc de transmitere a virusului ce provoacă SIDA în aceste instituţii.

ONUSIDA estimează că China numără 780.000 de seropozitivi. Numeroşi experţi consideră acest număr cu mult subevaluat, într-o ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, în care persistă prejudecăţile şi discriminările faţă de seropozitivi, în pofida progreselor din ultimii ani, potrivit Mediafax.

ONG-urile şi alte asociaţii de susţinere a seropozitivilor şi bolnavilor de SIDA şi-au exprimat, de asemenea, opoziţia faţă de acest proiect de lege.

„Singurul obiect al acestui proiect este să exercite discriminare faţă de cei care suferă de SIDA”, a declarat pentru AFP Yu Fangqiang, directorul ONG-ului Dreptate pentru toţi, cu sediul în Nankin.

Citeşte şi Speranţa de viaţă pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

Organizaţia sa, în asociere cu alte cinci ONG-uri, lucrează pentru a aduce un răspuns comun proiectului de lege, a asigurat el. China nu a anulat decât în 2010 o lege controversată care le interzice străinilor seropozitivi să intre pe teritoriul său.

Totuşi, autorităţile chineze au început recent să vorbească mai liber despre prevenţia şi controlul HIV. Ele au facilitat, de asemenea, accesul seropozitivilor la tratamente antiretrovirale gratuite.

În aprilie, o reformă care propune să li se interzică seropozitivilor să predea în provincia Guangdong (sud) a fost retrasă după revolta asociaţiilor de pacienţi.

Dar discriminarea faţă de seropozitivi rămâne o problemă importantă la locul de muncă şi în spitalele chineze. Majoritatea celor care au depus plângere pentru discriminare nu au avut câştig de cauză.

O decizie inedită i-a dat dreptate în acest an unui profesor căruia i s-a refuzat un post după ce s-a descoperit că este seropozitiv. Biroul pentru educaţie dintr-un departament din regiunea Jiangxi a fost condamnat la plata a 45.000 de yuani (5.400 de euro), potrivit presei publice chineze.

Asociaţiile şi organizaţiile internaţionale consideră că stigmatizarea seropozitivilor în China complică lupta împotriva HIV.

Combaterea „stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV şi discriminării lor este esenţială în cadrul unui plan naţional” de luptă împotriva virusului, a insistat Hedia Belhadj.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden, diagnosticat cu Covid, își întrerupe campania electorală
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'